Kan man lita på dietister?

on

Att dietister går en lång och högt kvalificerad akademisk utbildning är det ingen tvekan om men däremot kan man fundera över hur behörighetskraven formulerats. Ätstörningar är de facto överrepresenterat inom dietistskrået.

Många dietister har själva ätstörningar

Det betyder att det finns en hel del dietister som själva lider av ätstörningar. Sett i ett psykologiskt perspektiv är det inte särskilt märkligt eftersom ätstörningar innefattar ett tvångsmässigt förhållande till mat. Som dietist legaliseras den dagliga relationen till mat så vad kan vara mer skyddande för den som inte vill fronta sina problem.

Snabb viktminskning en känd risk

Det är ingen nyhet att inträde i puberteten  och snabb viktminskning är en trigger för ätstörningar. Hur kommer det då sig att det finns dietister som sätter individer på farligt snabba viktminskningsdieter? När det gäller risken för ortorexia atletika kan kombinationen av strikt diet och elitinriktad träning bli förödande eftersom vikten kan gå ner i en betydligt snabbare takt än för en regelbunden Svensson.

idrottskarriärer står på spel

Jag blir gråtfärdig när jag ser lovande idrottare riskera sin karriär på grund av att dietister och sportchefer pressar fram viktras för att styra mot relativ prestationsförbättring. Tyvärr verkar många inte ha referensvärden på var brytpunkten för prestationssänkning och ohälsa går.

REFERENSER

A Review of Eating Disorders and Disordered Eating amongst Nutrition Students and Dietetic Professionals.Mahn HM et al. Can J Diet Pract Res. (2015)

Eating disorders and body image satisfaction among Brazilian undergraduate nutrition students and dietitians.Toral N et al. Arch Latinoam Nutr. (2016)

Orthorexia Nervosa and Eating Disorder Symptoms in Registered Dietitian Nutritionists in the United States.Tremelling K et al. J Acad Nutr Diet. (2017)

Kommentera