Gemenskap är hälsans bästa vän

on

Det talas ofta om vikten av ett socialt nätverk när någon har det svårt och visst hjälper det att ha någon att tala med i nödens stund.  Men sociala nätverk sägs även minska risken för att dö i förtid, enligt forskaren Holt-Lundsstad.

SMÅPRATA MER

Svenskar är kända för att vara lite tillbakadragna när det gäller det sociala livet. Vi tillskriver ofta vår sociala brist på det kalla klimatet som bland annat omöjliggör sittandet på torget och småprata med förbipasserande. Just småpratandet och det spontana är vad forskare undestryker som viktigt för hälsa och välmående.

FIKA MER

De senaste åren har präglats utav kontinentala influenser med en uppsjö av fik och barer som borde krossa ensamhetens stryptag i alla fall i storstäderna. Så verkar det inte ha blivit tyvärr,  för de flesta som sitter ensamma stirrar ner i sin mobil, vilket alla andra verka göra med för övrigt.

TA INTIATIV SJÄLV

Hur bryter man ensamheten? Prata med grannen, ordna lite aktiviteter på gården, träffa någon spontant utan 3 veckors framförhållning, våga ta kontakt på fiket, gå med i en förening, sportsbar en finalkväll, prata med kassörskan, sök någon klasskamrat på sociala medier…..

Det är inte så svårt att få kontakt bara man vågar prata om ditten och datten. Det svenska fenomenet ”rädd att man stör” borde skrotas med omedelbar verkan. 

Kommentera