Ohälsosam livsstil ökar risk för demens

on

I en nyligen publicerad studie undersöktes ett mycket stor urval av personer som kategoriserades efter om de var genetiskt disponerade för att få demens eller inte. Man följde personerna under flera år och undersökte sambandet mellan demens och hälsosam livsstil.

Hälsosam livsstil

Hälsosam livsstil innefattade fyra olika områden som rörde alkohol, rökning, diet och fysisk aktivitet. Hälsosam diet kallades det om man åt rikligt med frukt, grönsaker och fisk samt minimalt med processad mat. Fysisk aktivitet klassades som hälsosam om man överskred minimirekommendationerna på minst 150 minuters måttlig träning per vecka alternativt 75 minuter med högre intensitet. Ju mindre fysisk aktivitet, mindre fisk, frukt och grönsaker, mer rökning och mer alkohol desto mer ohälsosam livsstil.

Samband men inte orsakssamband

Man fann ett samband där de med ohälsosam livsstil utvecklade mellan 17 till 35 % fler med demens. Man kunde däremot inte fastställa ett kausalt samband det vill säga att det var den ohälsosamma livsstilen som orsakade demens. En annan viktig faktor var att målgruppen var mellan 60 – 73 år gamla. Forskarna var noga med att säga att man inte kan generalisera till andra åldersgrupper än just de åldrar som ingick i studien.

Mina reflektioner

Anledningen till att jag tar upp det här är att många misstolkar resultat från vetenskapliga studier. I det här fallet skulle nog många i allmänhet, inklusive kvällstidningar, låta det se ut som att ”man i allmänhet ökar risken att få demens om man lever ohälsosamt”. Det är en helt felaktig tolkning. Bättre är att säga att man funnit ”ett samband (men inte orsak) mellan ohälsosam livsstil och en ökad risk för demens för de mellan 60 och 73 år”, 

Så mitt råd är; bättre att inte glömma bort att leva här och nu istället för att vara rädd och oroa sig för glömska när man blir pensionär. Att sluta att röka är högprioriterat för god hälsa så mitt råd; ät gott men lagom, drick måttligt men sluta att röka. 

Referens: Lourida, H. et al. (2019). Association of Lifestyle and Genetic Risk with Incidence of Dementia. JAMA. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.