En prisbelönt dietist som regelbundet ger tips i en av våra tidningar ger idag tips på bra matvanor. Inget direkt nytt på horisonten utan de vanliga råden det vill säga ät fet fisk, grönsaker, baljväxter och medelhavskost som riktlinje.
Aj, aj hur fel det blev
Men, så uttalar hon sig om BMI där hon rekommenderar ett intervall mellan 20 – 25 såsom en bra nivå vilket är de generella råd som vanligtvis ges. Hon nämner även att man efter 60 förlorar mer muskelmassa och menar att det då är okey att ligga mellan 22 och 27. Men hur tänkte hon då?
Ålder innebär inte högre bmi
Man förlorar helt korrekt muskelmassa med stigande ålder vilket innebär att BMI minskar (BMI=kg/kroppslängd x kroppslängd). Så hur kan man rekommendera ett högre BMI intervall?
Fettprocent ökar med stigande ålder men detsamma gäller inte för BMI (undantaget under uppväxt) som inte tar hänsyn till andel fettvikt respektive fettfri vikt utan beskriver snarare storlek än grad av fethet. BMI är förövrigt ett missvisande mätinstrument på individnivå.