P1 om övergrepp inom gymnastiken

on

Ett mycket bra reportage i Sveriges Radio P1 om övergrepp på barn som förekommit inom svensk gymnastikrörelse. Det har kanske inte gått någon obemärkt förbi att en man i det amerikanska gymnastikförbundet står inför åtal för sexuella övergrepp.

Jag arbetade för det Internationella Gymnastikförbundet under flera år och blev själv utsatt för sexuellt ofredande. Jag bevittnade hur man systematiskt erbjöd olika positioner i kommittéer till öststatskvinnor i utbyte mot sex. Kvinnor som sedan kastades ut när de var förbrukade.

GENERALSEKRETERAREN SOM BLEV PRESIDENT

För mig ströps alla kommunikation och information när jag nobbade generalsekreteraren. Svenska förbundet informerades men valde att inte gå vidare och att istället nominera någon annan till nästa mandatperiod. ”Samarbetssvårigheter” brukar vara den rubrik man använder så snart någon kritiserar idrotten.

DAGS ATT LYSA PÅ TROLLEN

P1 rapporterar att enligt GF:s stadgar har övergrepp inom gymnastiken preskriberats efter två månader. Men i maj i år ändrades preskriptionstiden för allvarliga kränkningar till 10 år.

I maj i år!!!! Övergrepp har varit känt och tystats i flera år inom idrotten. Dags att man tillsätter extern granskning inom juridik och ekonomi för hela idrottsrörelsen.

MER FOKUS PÅ ORTOREXI OCH ÄTSTÖRNINGAR

När man ändå är på gång kan man även ta tag i ortorexi och ätstörningar som behöver få mer fokus. Nu verkar det som att man börjar göra något åt övergreppen så min förhoppning är att man även förbjuder veckobaserad viktkontroll på gymnaster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.