Kan vi lita på träningsexperterna?

Att ge råd om träning verkar vara öppet för vem som helst så länge man har tränat själv. Jag kan bli förundrad över hur modiga människor är när de ger råd utan att ha en formell utbildning eller när man har en formell utbildning inom ett helt annat område. Läste exempelvis i en damtidningsspalt att en kvinna som fött flera barn ville råd om träning. Hon skrev att hon hade konstant ont i ryggen.

PT-experten i fråga rekommenderade en start med två dagar i veckan; cirkelträning med fem övningar med ex liggande rygglyft. Sedan kom det gamla vanliga råden att promenera, gå i trappor och cykla.

Jag vet inte om det är modigt eller dumdristigt att ge råd utan att veta vad det ryggonda handlar om. Är det en skada eller instabilitet (troligt efter flera förlossningar) vore liggande rygglyft definitivt inte vad man borde rekommendera. Belastningen kan för övrigt ligga på över 90% av max i den övningen och utan buktryck är riskerna för stora för teknikfel. Svag bäckenbotten efter flera födslar brukar vara ett faktum så något vidare buktryck har man troligtvis inte. Även cykling och promenader kan man fundera över om det är lämpligt.

Det verkar vanligt att många experter förbiser att rehabilitering inte är samma sak som uppbyggnadsträning för de som är friska men inaktiva. Det är snarast olämpligt att ge vanliga motionsråd till specifika målgrupper såsom barn, äldre, gravida, nyblivna mammor eller de med smärta. Bara en tanke så här en onsdagskväll. De behöver specifik vägledning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.