Jet lag får mig tänka på sömn

on

Varje gång man reser mellan tidszoner gör sig vikten av sömn påmind. Man märker relativt snabbt att sömnbrist ger nedsatt förmåga till att tänka, koordinera och helt enkelt fungera normalt. Det är ingen nyhet att sömn är en viktig komponent för återhämtning, särskilt för oss som tränar mycket. Idag finns allehanda teknisk utrustning som ”mäter” vår sömn i tid och kvalitet men hur säkra är dessa instrument egentligen?

Det verkar som om de olika klockor som mäter allt från fertilitetsfaser till sömnkvalitet och fysisk aktivitet har kommit för att stanna men hur säkra är dessa mätmetoder egentligen? Oavsett vad som ska mätas brukar olika instrument valideras, det vill säga kvalitetsbestämmas i jämförelse med det bästa mätinstrument som finns inom området. Det instrument som är bäst brukar benämnas som Gold Standard. Ifråga om sömn är det en så kallad polysomnograf vilket mäter hjärnvågor, muskeltonus, härtfrekvens, andning under övervakning av prodessionell personal i ett sömnlabb som utgör det bästa mätinstrumentet. Det torde vara uppenbart att det här är ett kostsamt sätt att mäta sömnkvalitet på även om det har en hög grad av tillförlitlighet.

När man väljer enklare och billigare metoder brukar kvalitet i mätdata vara sämre och så är fallet med de klockorsom mäter din sömn när du sover. Hur säkra de är är svårt att säga eftersom programmen tas fram av kommersiella företag som ogärna berättar om de algoritmer som ligger till grund för mätningarna. Så vi får helt enkelt använda oss av vad vi vet och lite sunt förnuft.

Med största annolikhet kan vi vi nog säga att klockorna mäter den tid vi ligger i vår säng men frågan är hur de mäter faktisk sömn? Ett flertal av dessa attilraljer baserar sömnmätningen på graden av rörelser och redan här får man vissa betänkligheter. Hur vet man om man rör sig i ett vaket eller sovande tillstånd? En annan fråga är hur man hanterar påverkan av olika typer av mediciner och sömnkvalitet. Runt 20% av vår befolkning går på lugnande och dpression, för att ta ett exempel, brukar resultera i längre sömn. Att sova mer och djupare på grund av depression eller medicinering kan knappast anses vara hälsosamt (om någon nu tror att mer sömn alltid är bättre).

Kritiska reflektioner

  1. Sömntid är inte detsamma som tid i sängen.
  2. Tillverkarens säljinformation är inte detsamma som fakta.
  3. Olika sömnstadier påverkar grad av återhämtning.
  4. Hur klassificeras olika typer av meditativa åtgärder för att somna är något att fundera över.
  5. Hänsyn till tid och plats för sömn påverkar vad som kan anses ”normalt”.
  6. Hur ser tillverkarnas referenser för god sömn ut?

Med lite kritiska ställningstagande och sunt förnuft kan dessa klockor trots allt ge en indikation på vår sömnkvalitet. Hur mätningen står sig i jämförelse med hur du själv upplever att du sovit är en helt annan fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.