Fritid eller värdeladdad tid

on

Fritidsbegreppet börjar alltmer urvattnas och tolkas som detsamma som icke-arbetande tid men ”fritid” är så mycket mer än bara tid. Den engelska motsvarigheten är leisure vilket är mer talande eftersom det inrymmer njutning under ledig tid.

Fritidsaktiviteter är aktiviteter som skänker njutning och välbehag till skillnad mot dagens fanatiska strävan efter värdegrundande tid, med andra ord varje ledig minut ska vara berikande och värdeförhöjande. Studera eller träna accepteras men att sola, sitta och slöläsa eller annat som inte höjer fysisk eller mental förmåga ratas.

Vi har så fullt upp med att förverkliga oss själva att vi missar mycket av den återhämtning som både kropp och själ behöver. Ingen levande varelse orkar att vara aktiv och under belastning, fysisk eller psykisk, 24/7. För eller senare blir man utmattad vilket innebär att man inte längre har något val mellan aktivitet respektive inaktivitet.

Flera med ortorexia atletika har tyvärr gått den vägen. Alltför hård träning, tufft arbete eller studier och bristfällig återhämtning (kost, sömn och vila) har resulterat i allvarliga skador så att man inte längre kan gå, hjärtproblem så att hjärtat inte längre orkar upp i puls eller mental kollaps med svår depression.

Ett bra liv är det som har balans eller yin & yang om man så vill. Lagom med mat och träning som balanseras med veckobaserad vila och semester ibland. Både kvantitet och kvalitet på fritiden bör beaktas.

Livsstilscoachning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.