Undersökning träning

on

Sifos nya undersökning visar att 71% genomför någon form av fysisk träning på veckobasis. Populärast är promenader (vilket snarare är en fysisk aktivitet) följt av styrketräning och därefter löpning. ”Bättre kondition” ligger på andra plats som anledning till varför man tränar men ”bli starkare” först på sjunde plats. Man tränar alltså styrka av någon annan anledning.

Fysisk hälsa, bättre kondition och mental hälsa är topp tre gällande varför man tränar.

Mina egna reflektioner är att promenader oftast görs i viktkontrollsyfte. Det fanns inget dylikt svarsalternativ. ”Snyggare kropp och unna sig mat och dryck” finns på delad åttonde plats vilket kanske kan ses som ett slags viktmål. Medan många tränar löpning för att få bra kondition verkar de som tränar styrketräning ha kroppsrelaterade mål. Promenader har ingenting med träning att göra så man kan undra varför det fanns med i överhuvud taget.

Frågan är om inte estetiska kroppsideal är vanligare än man tror som mål men kamoufleras under rubriken ”jag tränar”. Träning är som bekant en regelbunden aktivitet som sker i syfte att bibehålla eller förbättra en kapacitet (styrka, rörlighet, uthållighet, balans med flera).

Att ”mental hälsa” ligger så högt kan i kombination med ”bli snyggare” och ”kunna äta” ses som ett varningstecken för Ortorexia atletika.

Undersökningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.