Ortorexi risk – artikel Expressen

Expressen gör reklam för ett träningsupplägg som förändrade en tvåbarnsmammas liv som det sägs. Med bild före och efter säger tvåbarnsmamman att hon nu äntligen mår bra och känner sig pigg. För den som vet vad ortorexia atletika är och innebär drar man öronen åt sig för det finns många varningsflagg. Hoppas innerligt att denna mamma inte hoppat ur askan i elden.

Hon säger att hon självmedicinerade och hade ett matmissbruk i samband med en kris. Hon tränade ingenting och beskriver att hon såg ut som en säck potatis utan muskler. Hon började träna på ett gym tre gånger i veckan och tyckte det var kul. Så lång låter allt fantastiskt (undantaget matmissbruket).

Nästa rubrik däremot ”underhudsfettet rasade” samt ”10 kilo på 2 månader” väcker viss oro. Det förstärks av att hon ”började äta nyttigt och höjde proteinintaget rejält”. Den personliga tränare som stod för hennes träningsprogram introduceras i Expressen. På ett mycket välkänt kosttillskottsföretags hemsida av sin personal (antar jag) kan man läsa att denne PT är civilingenjör (inte idrottsfysiolog) med en PT utbildning.

Han utlovar enligt journalisten att ”alla” får en muskeltillväxt på 10-15% och att underhudsfettet försvinner. I mångas öron låter nog detta som ljuv musik. I mina låter det som ortorexi varning. Flera riskfaktorer förekommer:

Krisutlöst

Matmissbruk

Snabb viktminskning

Utelslutande av livsmedel

Ökning proteiner

Ökad muskeltillväxt

Låg fettprocent

Negativ energibalans

Promenad i viktminskningssyfte

Så om själva styrketräningsprogrammet. Ser ut som ett standardupplägg som många kör idag. Klassiska övningar. Men man behöver en PT naturligtvis eftersom det är komplexa övningar som man bör ha mycket bra teknik för att kunna utföra på ett säkert sätt.

Snabb viktminskning, uteslutande av livsmedel, snedvridning av makronutrienter, låg fettprocent och kaloripromenader är riskfaktorer för ortorexia atletika.

Om ortorexi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.