Elaka människor – finns dom?

on

Psykopater är något som vi flesta hört talas om, inte minst i samband med någon chefs bristande ledarskapsförmåga. Men vad handlar tillståndet egentligen om? Ett universitet Wisconsin-Madison har studerat fenomenet närmare och då framför allt när det gäller psykopaters psyke.

De flesta psykopater brukar vara både sociala och charmiga varför många i omgivningen blir chockerade när de brott personen gjort blivit offentliga. Men bakom dessa till synes trevliga personlighetsdrag finns andra dunklare egenskaper som visar att personen anser sig vara bättre än andra, är en notorisk lögnare, saknar empatisk förmåga och är oförmögen att känna skuld. En psykopat är ofta impulsiv och handlar ofta utan eftertanke.

Nervbanor saknas

Det finns en neurologisk förklaring till detta nämligen att psykopater har färre neurala banstråk i mellan hjärnans främre del kallat ventromediala prefrontala cortex (vmPFC) och Amygdala. PFC svarar för sentimentalitet, skuldkänslor och empatisk förmåga medan Amygdala medierar rädsla och ångest med mera. Om en person agerar impulsivt på sina uppkomna känslor och saknar förmågan att resonera innan handling kan det gå riktigt illa. Sannolikheten att personen inser konsekvensen av den skada man förorsakat en annan människa är minimal. Tyvärr lär det hända igen.

Flertalet är vanliga män

Under mina år inom både kampsport och som behandlare har jag sett våld som många gånger är svåra att ens förstå och ta in. Oavsett det gäller män som misshandlas av gäng eller alla kvinnor som misshandlas i sitt hem, är våld hjärtskärande. Hur är det möjligt att sparka en hundvalp så att den flyger in i väggen? Många förfäras vid tanken när ett djur far illa men hur är det när man talar om värnlösa kvinnor som sparkas ned, misshandlas med tillhyggen, brännmärks och våldtas av en eller flera personer? Hur är det möjligt att vi än idag diskuterar kvinnans roll i detta? Det finns inget försvar för våld och de som slår saknar inte alltid nervbanor men saknar däremot alltid mod, för det är endast fega personer som ger sig på sköra offer.

Mitt hem är min borg” är för många utsatta ett samhällets hån. Ingen ser och hör när någon dör inombords.

Mitt råd till unga kvinnor är – lämna personen vid första knuffen. Det blir inte bättre och det finns inget försvar för att ta till våld. Inte alkohol, inte kärlek, inte konflikt……..Fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld är alltid fel, för att inte tala om fegt. Våga ta hjälp.

Ylab Wellcare

Kvinnofridslinjen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.