Konsten att må bra

Sedan årtusenden har man filosoferat över det goda livet och vad som gör ett liv värdefullt att leva. I en tid när många tänker mer på elände är det kanske en god idé att börja fundera över vad som gör oss gott istället. Jag tror att jag tar det i en flerstegsraket eftersom det är ett gigantiskt område att kartlägga. Det får bli som vanligt, lite teori blandat med praktisk erfarenhet.

Hedonismen från antikens dagar var speciell i sin syn på det goda livet eftersom det uteslutande handlade om att tillförskaffa sig fysisk njutning för att få ett gott liv. I våra dagar kan det kännas lite märkligt och direkt omoraliskt vissa gånger eftersom vi kan njuta fysiskt på andras bekostnad. Den senaste tidens skriverier om sexköp kan kanske utgöra ett exempel på detta.

Sedan har vi andra företrädare som inte alls tycker att det goda livet handlar om enbart fysisk njutning här och nu. Önsketeoretikerna menade istället att det är när vi uppnår våra önskemål som vi mår bra. Jag tror att många håller med om det särskilt inom träning där det mesta handlar om prestation och att nå olika mål. Med träning menar jag idrott i detta fall. Men även de här teorierna håller inte alltid. Många har strävat mot ett mål som man till slut nått utan någon större tillfredsställelse. Man blev kort sagt inte lika lycklig som man förväntade sig att bli.

I ortorexins värld är det här vardagsmat. Man tror att man ska må bra av att få allt mindre underhudsfett vilket ofta visar sig bli tvärtom. Ingen lycka av önsketeorin här inte. Någon hedonistisk lycka blir det inte heller eftersom den träning som kanske en gång i tiden var en njutning snarare handlar om ett lidande. Möjligen kan man säga att man går i linje med hedonismens ”undvika lidande” om man tänker sig att träning syftar till att reducera ångest. Men att det här skulle vara vägen till lycka finns det nog ingen frisk person som skulle skriva under på.

Så ett första steg i kunskapsresan för att må bättre blir att skilja mellan själva handlingen (ex träning) och konsekvensen (resultatet). Idag tror jag att en stund i sol och värme kan ge en liten stund av lycka så varför inte börja att spara på små lyckostunder?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.