2020 snart över tack och lov

on

Tidningarna är fulla av olika årskrönikor och det är kanske inte så märkligt för det är trots allt nyårsafton. I år är det extra tydligt att vi har polariserade grupper som är för eller emot Sveriges coronastrategi, man väljer att lyfta fram eller dölja de katastrofala misstag som gjorts. När man arbetar med hälsa är det lätt att belysa det hela ur ett hälsoperspektiv och det är i sin ordning så länge att läsaren vet att det är just det perspektivet som påverkar vad man anser vara rätt eller fel strategi.

Vi tog kål på dom

Så vad kan jag säga om 2020 och pandemin? Vad har påverkat vår hälsa negativt? På första plats och det som varit mest förfärligt var att vi inte lät äldre personer få intensivvård (trots att ex det uppbyggda sjukhuset i Älvsjö stod tomt). Nästa makabra direktiv var att ”behandla dem på plats”. I verkligheten var det att ge morfin och palliativ vård tills de dog, en passiv dödshjälp såsom jag ser det. Vi försökte inte ens att rädda dom. Försvararna menade att de ändå skulle dö snart och dessutom var dementa. Med stöd från Socialstyrelsen som viktade rätt till vård mot ålder. Hur i hela friden kunde vi bli så hjärtlösa att vi lät våra äldre dö?

Hur kunde så många tro på att vår strateg (och strategi) var bäst när hela världen gick emot? Hur kunde vi tro på den enda kurva (Sveriges) som SVT visade när andra länder hade både flackare kurvor och färre dödsfall? Varför visades aldrig Europeiska motsvarigheten till FHM eller WHOs kurvor från olika länder? Varför lyfte man endast fram andra länders elände och inte exempelvis Sydkoreas eller Taiwans mycket framgångsrika strategi? Taiwan har 7 döda (>20 miljoner invånare).

En blind tro kan kallas förnekelse i hälsans värld.

Yngre personer drabbas

Adam Alsings död blev en chock för många eftersom vi bara fått höra att det var äldre som dog. Vi fick inte heller höra särskilt mycket om andra yngre som låg i respirator, dog eller blev långtidssjuka. För att ingen visste, säger försvararna men märkligt är att andra länder visste detta redan då. Man visste dessutom att barn smittade samt att smitta kunde spridas utan man hade symtom redan i mars. Vissa tidningar har börjat skriva om det men på FHM håller man fast vid att skolor kan vara öppna även när regeringen gick emot. Syftet att stänga var endast för att minska oro lät Tegnell meddela.

Mobbning av våra egna

Att Sverige som unikt land är det land som inte tar emot sina egna medborgare som återvänder hem från UK är fortsatt något som Svenskar inte tror är sant. Inga direktflyg och en Sweden No Go List som hindrar flyg till Sverige via andra destinationer. Svenskar i UK borde stanna där heter det. Hjärtlöst och kompetensbefriat. För det första är smittspridningen i Sverige högre än i UK. För det andra är det en mänsklig rättighet att få återvända till sitt land. För det tredje så tar resten av världen emot sina medborgare men har testning och karantän vid hemkomst. Något som Sverige uppenbarligen inte klarar av att ordna. Man offrar hellre sina medborgare som nu får bära hundhuvudet. Att bli utfryst och utpekad på det här sättet kallas mobbning vilket är ett effektivt sätt att ge någon försämrad psykisk hälsa. Svenska politiker är duktiga på att skylla ifrån sig. Först var det kommunernas fel, sedan regionernas och nu är pekfingret riktat mot individer.

De flesta ”andra” är bättre på smittbegränsning än vi

Efter fem nekade flyg kom min dotter hem till slut. Med ett negativt covidtest i hand satte hon sig i karantän som sig bör. När jag promenerade hem här om dagen från Ylab passerade jag ett fullt Tösses, knökfullt Karla Cafe och maximal trängsel på Mr Cake. Så jag undrar med vilken rätt vi svenskar pekar finger åt de som suttit i lock down och otaliga karantäner medan vi går på Mello? Vår andra dotter ska på middag med vänner och samtliga har därför tagit covidtester och hållit sig i karantän innan ikväll. Det är ansvarsfullt. Flera sällskap har träffats utomhus i syfte att få vara med varandra men inte minst för att värna om varandra. Det är bra för hälsan.

Ensamhet kan bli isolering och ohälsa

Ensamheten är en ohälsofaktor som tär på välmående. Vi är gjorda för att få umgås och framför allt drabbas unga singlar utöver ensamboende pensionärer. Det gäller att hålla sig flytande med kontakter över nätet och sysselsättningar som fördriver tid. Kreativa idéer behövs för det kommer ta tid innan pandemin går över så vi måste stålsätta oss. Kanske behöver vi även reflektera över hur viktiga våra medmänniskor är för vårt eget välmående så kanske får festen ikväll vänta.

Munskydd ett politiskt attribut

Munskydd har blivit ett politiskt attribut. Den fråga som man borde ha ställt är ”kan det vara skadligt att bära munskydd”? Om svaret är nej och det minskar risk att smitta andra om än så lite så är det värt att bära mask (försiktighetsprincipen). Resten av världen gör det men inte vi som är stolta över våra höga dödstal eller är vi så utilitaristiska att vi väljer att offra människor för att fler ska kunna ha det bättre senare? Vårt egoistiska handlande har inte bara inneburit fler döda utan försatt anhöriga till över 8000 människor i den ultimata ohälsan, sorg.

Det är styrka att ta ansvar för felaktiga beslut

Det är dags för våra politiker att ta av sig skygglapparna och ta lärdom av andra länders sätt att hantera smittspridning. Testa, spåra och isolera kort och gott. Nu har det gått för långt och flera kommer att dö på grund av misstaget att lyssna enbart på FHM och förkasta alla andras åsikter. Det är dags att stå upp för de beslut man tog och sluta att vilseleda det svenska folket. Statsministerns ord att ”ingen trodde på en andra våg” var en ren lögn. Att sedan peka med hela handen ”nu är det slutfestat” och skuldbelägga individerna är under all kritik. Vi är alla människor och människor gör fel. Vi måste förlåta och försonas vilket är det bästa vi kan göra för vår hälsa.

Det är dags att erkänna felaktig strategi, beslut, vända blad och ta till sig ny råd baserat på kunskap och erfarenhet (inte politisk färg). Hälsa måste prioriteras före politik för ”nu är det slutshoppat” med människors hälsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.