Fler mördade kvinnor

Idag talar man om våld mot kvinnor igen på SVT och i social medier. Jag säger ”igen” för det pratas och pratas men görs inte tillräckligt. Nu är centerpartiet ute och manar till agerande och kanske kan man den här gången plocka de politiska poäng som uppenbarligen behövs för att man ska göra något.

Slagen dam störde svensk image

När rapporten Slagen Dam kom ut tystades den nämligen ned av politiker och forskarna som tagit fram rapporten mordhotades. Det säger lite om hur känsligt ämnet är. Det var inte politiskt gångbart att se att 80% av de manliga förövarna var svenska män och att över fyrtio procent av alla kvinnor blivit slagen någon gång i sitt liv.

Våldsamma fäder får vårdnad

Juridiken sitter fast i politiska rävsaxar där man valt att låta familjehelhet gå före skydd mot kvinnor och barn. Femtio procent av våldsamma fäder får delad vårdnad och precis som vad kvinnan på nyheterna sa så är hon inte fri. Hennes före detta man är nu frigiven och har stämt henne för att få delad vårdnad. En svensk forskare (Bruno) har gjort ett flertal studier som visar hur oskyddade våra barn är som vi uppenbarligen tycker ska träffa sina våldsamma pappor.

Istanbul konvention no more

Länder som Ryssland, Turkiet, Polen verkar backa tillbaka mot medeltiden. Man väljer att sluta följa den viktiga konvention som antogs för att ge skydd mot kvinnor. I Ryssland är det nu tillåtet att slå barn och fruar i uppfostrande syfte. Vart är vi på väg?

Aggressiva och våldsamma män

Många män vinner sina sina kvinnor för att de är omtänksamma, snygga, sexiga, snälla eller har andra positiva egenskaper. Våldsamma män är däremot så veka och urusla att de måste använda våld för att hålla kvar sina fruar. Många frågar sig varför kvinnorna stannar kvar men vem har mod att gå när inget samhällsskydd finns? Jag undrar fortfarande hur alla normala, trevliga och fantastiska män kan se på när detta sker? Kanske av samma anledning (rädd för makt) som media uttryckte att ”det var olyckligt” när de lät en gubbe med makt tala illa om en 40 år yngre student som han satt på. Han som sa sig vara som en pappa för henne. Pedofil då eller?

Jag väljer att återpublicera ett tidigare inlägg angående våld i nära relationer nedan. Jag har även skrivit tidigare inlägg i ämnet för er som vill ha mer fakta.

human fist
Photo by Pixabay on Pexels.com

Tidigare inlägg i ämnet

Idag är det internationella dagen mot Våld mot kvinnor. 8500 kvinnor utsetts varje år för våld och skyddet för utsatta kvinnor är mer än bristfälligt. Ett stort antal kvinnor mördas av deras män eller före detta män där för övrigt 8 av 10 är svenska män. Det finns mycket att göra gällande utredning och brottsbekämpning som inte fungerat som det ska.

I ett land som Sverige som vi säger stå för demokrati, jämlikhet och social trygghet är det skamligt att vi inte kan skydda utsatta grupper för våld. Det gäller inte bara kvinnor utan även män och barn. Av oprovocerat gatuvåld är män mer utsatta än kvinnor men när det gäller våld i hemmet är det kvinnor som drabbas i större utsträckning.

Det värsta är att det grövre våldet drabbar kvinnor

Barn som bevittnar våld far även de illa. Vissa kan parera en full förälder genom att lyda, undvika misstag och hålla sig undan. Men de som är barn till en psykiskt sjuk förälder med personlighetsstörningar och sociopatiska drag har inte en chans. De upplever föräldern som elak men har ingen möjlighet att fly misshandeln. Sedan har vi de barn som försöker förstå en våldsam förälder i en evig och obesvarad kärlekssökande kamp.

Det våld som en sjuk sambo utsätter en kvinna för är ofta värre än många kan föreställa sig. Det innefattar inte alltför sällan grov misshandel, grova övergrepp och ett underkastelsetvång som berövar kvinnan alla värdighet.

Vad anser jag (och med mig de flesta friska män) om dessa misshandlande män? De är fega, impotenta och svaga varelser som inte kan stå upp mot andra än de som är i uppenbara fysiska underlägen. De bryter även mot klassiska manliga normer när de ger sig på svaga personer. Kvinnor är inte svagare än män men, efter år av misshandel och övergrepp blir man svag och skör, oavsett man är man eller kvinna.

Värst av allt är att det handlar om vanliga män, alltså inte bara psykiskt störda män. Suck

Men när det gäller att stå upp för sina handlingar inför friska män eller snälla föräldrar, ja då gömmer man sig. Mitt råd är att söka hjälp både när det gäller förövare och offer.

Det går att få hjälp men går det att få ett tillräckligt skydd? Operation Gryning är ett projekt som syftar till att förbättra brottsutredningar gällande våld i nära relationer. Det är inte en dag för tidigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.