Att ta plats

on

Hur mycket plats kan man ta innan andra reagerar på ett negativt sätt är en fråga som man kan ställa sig och vad innebär det egentligen att ta plats? Är det hur man beter sig som visar om man tar plats? Pratar högt, avbyter andra och avvisar andras uppfattningar, är det att ta plats?

Eller är det tid som avgör? Som i en politisk debatt när tid för att tala är förbestämt och någon ignorerar tidshållningen, är det att ta för mycket plats.

Eller är det att vara ointresserad av vad andra har att säga som är att ta plats? Eller är det att inte ta plats om man sitter och tittar i taket och inte engagerar sig i diskussionen.

Det är nog trots allt viktigt att alla är delaktiga och inkluderade så den som har svårt att ta plats kanske behöver tänka på att man inte behöver ha rätt för att kunna uttala sig. Att dryfta åsikter kan exempelvis aldrig vara rätt eller fel – det är ju bara personliga preferenser.

Ett tips för den som sufflerar sig själv innan man säger något för att man är rädd för att göra bort sig kan välja att inte ta plats och göra sig osynlig. Att hela tiden tänka på vad man ska säga och eventuella negativa reaktioner på på vad man säger är både energikrävande och tröttsamt. Än värre om man recenserar sig själv i negativa ordalag efter man sagt något.

Ett tips är därför för den som är blyg eller ovan: ställ frågor. De allra flesta älskar att få frågor och prata på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.