Varför alltid ytterlägen?

on

När vi är unga vill vi helst vara som alla andra för att inte sticka ut. Den första som går in i puberteten våndas men så även den som är sist ut. Den stora mitten är det som verkar tryggast och bäst för att bli accepterad. Klassens längsta hukar sig för att bli mindre och den kortaste köper platåskor. Men så händer någonting konstigt. Vi växer upp och helt plötsligt är det mer intressant att vara längst ut på ytterkanten.

Att hålla igen lite på maten verkar föga intressant utan bäst är den som svälter mest. Vi har gäng som kommer till Ylab för att mäta sig i Bodpod och sedan tävla och det märkligaste är att den som minskar mest i fettvikt vinner. Det har ju naturligtvis ingenting med hälsa att göra för den magraste blir ju även sjuk på kuppen.

En annan ytterkant utgörs av mängden alkohol. Den som kan häva i sig öl efter öl står högt i kurs för ingen blir imponerad av den som smuttar. Min son tävlade en gång i vem som kunde äta mest Tempura det vill säga friterade räkor på en restaurang i Tokyo. Alla hejade så bra så att han vann men var det inte något av en märklig tävling?

Bland det dummaste jag hört förmedlades via SVT och på nyheterna dessutom. Det var en fyrtioårig man som skulle cykla i tre veckor utan att äta. Sedan hörde vi aldrig mer om hur det gick. En annan tävling var lite roligare men väldigt udda och utspelade sig på Hokkaido i norra Japan. Ett gäng unga män tävlade om att åka skidor och dricka öl längst hela loppet och det kanske inte var så där jättekonstigt men lite knäppare blir det om man hörde om reglerna. Det gällde nämligen att hålla sig från att kissa för gjorde man det så blev man utslagen.

Varför alla dessa ytterlägen? Att äta mest eller minst verkar ha sin charm medan den som äter lagom ofta, lagom mycket och varierat får ingen uppmärksamhet även om det är vad som är mest hälsosamt. Detsamma gäller träning där inaktiva kallas latmaskar som hängs ut både här och där medan de som befinner sig på den andra kanten, med andra ord de som springer ultralopp och simmar över Engelska kanalen eller något annat extremt, får hurrarop och beundran.

Vi beundrar och bekräftar det ohälsosamma mer än det hälsosamma som det verkar.

Foto: Makafood

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.