Chocka kroppen – varför?

on

yvonnelin_kost_träning_pråmenVart man än går talas det om hälsa, kost och träning. Eller är det kanske så att man är ”primad” och lyssnar till när ord man arbetar med dagligen dyker upp? Jag och min man satt på pråmen på Norr Mälarstrand och njöt i solen. Det är så vackert. Bredvid oss satt en grupp som hade en lång utläggning om hur livsstil påverkar olika sjukdomar.

yvonnelin_kost_träning_PTVi lämnade pråmen och jag satt kvar i bilen när min man gick för att handla. Det blev varmt och jag öppnade bildörren och kom oväntat att höra ett samtal mellan en ung man och någon han talade med i sin mobil. Efter ett par meningar kunde jag inte låta bli att lyssna för det var uppenbart att det var en personlig tränare som talade med sin kund.

Vissa saker som han sa var så hårresande att jag började spela in samtalet för att kunna spela upp det för min man senare. Det vore oförskämt att lägga ut inspelningen så det avstår jag från. Hur det än är handlar nog de råd han gav mest om okunskap.

Den unge mannen förklarade för sin kund hur dåligt det var att äta havregrynsgröt (en ny trend) och menade att kroppen förstår att den ska få havregrynsgröt igen om man äter det 365 dagar i veckan. Han föreslog därefter en helt vansinnig extremdiet under en vecka för att ”chocka kroppen” vilket han menade var bra.

Vilken fakta lutar sig den här PT:n mot när han säger att ”chocka kroppen” är bra? Kroppar som chockas brukar svara med larmsignaler som förvisso hjälper en att överleva men som knappast kan anses vara hälsosamma. Varken extrem svält eller extremt överintag av vissa ämnen är något att eftersträva. Vad hade han för utbildningsbakgrund och erfarenhet?

Var snäll mot din kropp för det är den enda du har.

Kommentera