Ortorexi finns!

on

Nationellt kompetensutvecklingsprojekt för dopningsproblematik (NKD)

En expertgrupp från Örebro bekräftar att ortorexi finns. Det är en välkommen bekräftelse för många drabbade. Men man ska ha klart för sig att det råder delade meningar om vad ortorexi står för i vårt kära land.

Grundare till begreppet Ortorexi

Yvonne Lin med Steven Bratman, grundare av begreppet Ortorexi
Yvonne Lin med Steven Bratman, grundare av begreppet Ortorexi

Steven Bratman menade 1997 när han skrev sin bok Health food junkies, att det handlar om att rena kroppen. och inte om att skapa sig ett kroppsideal. Linn Hårdman, PhD som nyligen doktorerat vid Göteborgs Universitet, menar i hennes studie att det är fel att inkludera träning i begreppet ortorexi och att det är enbart i Sverige som man gör detta. Förvisso sa grundaren Bratman vid en konferens att vi på Ylab fått honom att förstå att väldigt många tränar, en skillnad idag mot tidigare menade han. Att det enbart skulle gälla Sverige att ortorektiker tränar, som vissa menar, behöver man inte vara forskare för att utreda. Man kan helt enkelt gå ut på nätet och söka så hittar man tränande ortorektiker världen över.

Personligen skippar jag gärna semantiken till förmån för problematiken.  För ett tag sedan gjorde vi ett reportage om Ortorexi för Arte, ett TV bolag som sänder i Frankrike och Tyskland. Dör kände man till fenomenet nyttig mat och överdriven träning mycket väl. Efter att vi på jobbet just sammanställt de senaste resultaten från nära över de senaste 100 drabbade noterade jag att det endast var en person som inte tränar. Nu kanske det är så att de flesta som tränar söker sig till oss naturligtvis.

yvonnelin_ortoreci_ylabFör drabbade och behandlare som kämpar ihop dagligen är rapporten som NKD givit ut en befrielse. Där finns ortorexi beskrivet med klargöranden som stämmer väl överens med internationell litteratur. Det är på tiden att förmedlar att fixering vid nyttiga livsmedel och en muskulös fettdränerad kropp inte alltid är av godo. Det oskyldiga målet att vara hälsosam kan om det vill sig illa bli det osundaste man gjort, vilket är mycket tragiskt. När mat byts ut mot olika källor (överdosering protein och avsaknad fett och kolhydrater) har man gått över en gräns. Det kanske verkar oskyldigt men den gränsen kan leda till att det ena pulvret byts ut mot ett annat, piller byter färg och innehåll och helt plötsligt har man inte längre ett kritiskt granskande till vem som säljer och vad man petar i sig.

yvonnelin_träning_hälsa_ortorexiFå har även förstått vidden av alla de som tränar långt över sin förmåga och vad kroppen klarar av på den bristfälliga föda den får. Att träna hårt, ofta och länge kräver energi och inte minst energisubstratbalans, något som många missar. Få hade kunnat ana att en så fin tanke som att bli lite sundare, äta lite bättre och träna lite, skulle kunna leda till tvångsmässigt ätande och tränande där det sociala livet förskjuts till ”förmån” för ångest, depression och tvång. Att aldrig vara nöjd, aldrig känna att man gjort tillräckligt, alltid känna att man borde ha gjort lite mer – det är en ortorektikers vardag.

Tack alla i expertgruppen Örebro län för att ni gjort ett gediget jobb för att bromsa dopingmissbruk. Och inte minst för att ni givit ortorexin ett välkommet ansikte och erkännande. Rapporten finns om du klickar på länken.

 

https://www.regionorebrolan.se/Files-

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.