Ortorexi med träning finns bara i Sverige – verkligen?

yvonnelin_artefilmningAtt Ortorexi med inslag av träning endast är ett svenskt fenomen är ett intressant men föga sant påstående. Man kan kalla det vad man vill men det finns en stor grupp människor som är fixerade av nyttiga livsmedel som samtidigt tränar hårt, ofta och många timmar åt gången. Ibland ligger teorin långt från praktiken, eller lite mer exakt ibland ligger forskningslabben något för långt från marknaden (ett ord som inte alltid är positivt klingande för vissa).  Jag har träffat personer med det här problemet under mer än femton års tid. Eftersom jag rest en hel del runt i världen kan jag nog påstå att jag både sett och träffat personer som stämmer in på beskrivningen ovan. Annars finns ju Youtube dessa dagar.

Förra veckan blev jag uppringd från U.S.A. där man konstaterat samma fenomen och anser det ohälsosamt. För något halvår sedan kom ett filmbolag hit för att filma och förhöra sig om fakta gällande behandling av problemet. Reportagen var för Frankrike och Tysklands räkning. Märkligt att de tar hit en hel film crew om det inte finns i andra länder än i Sverige som det påstås. Jag tror nog att det finns fler personer som rest runt i världen som stött på tränande ortorektiker. Det är en skam att säga att en grupp som lider och far illa inte finns (det påminner om käringsjukan en gång i tiden).

Om man inte själv sett något betyder det inte att det inte finns. Eller som man säger i Kina ”grodan på gölens botten tror sig se hela himlen”. 

4 kommentarer Lägg till din

 1. Sofia skriver:

  Hej! Mitt namn är Sofia och jag går i årskurs 9. Just nu håller jag på att skriva ett reportage om ortorexi- främst om vad det är och hur det uppkommer. Eftersom du verkar kunna en hel del inom ämnet undrar jag om du skulle vara villig att ställa upp på en kort intervju via telefon? Jag skulle gärna vilja inkludera dig i mitt reportage.

  1. linyvonne skriver:

   Jag hjälper ofta till så mycket som jag hinner. Ring Ylabs växel på måndag eller tisdag så bestämmer vi en tid. 08 342700.

 2. Jessica Levescot skriver:

  Hej Yvonne, vi sågs en gång på Fyrskeppet och du inspirerade mig att ta en del stora beslut i mitt liv, t ex att byta yrke. Jag är intresserad av att läsa dina böcker men har svårt att hitta dom på internet.
  Med vänlig hälsning Jessica

  1. linyvonne skriver:

   Hej Jessica, tack för senast. Ni var ett riktigt härligt gäng. Du kan beställa boken via vår hemsida http://www.ylab.com eller direkt från förlaget SISU. Snabbast är kanske att komma förbi Ylab på Artillerigatan 59 för att hämta en bok där.

Kommentera