Visualisering som vägledning

yvonnelin_kalligrafi_maneyvonnelin_kalligrafi_manDet skrivna kinesiska språket bygger som bekant på olika tecken. Ett tecken kan likna betydelsen i utseende eller så kan det vara ihopsatt av flera tecken som ger vägvisning om vad man anser ingå. Exempelvis så ser tecknet för måne med lite fantasi ut som en måne. Tecknet för man är sammansatt av ett risfält och kraft följt av tecknet för människa.

 

yvonnelin_hanslandeström:trananKanske är det just bilderna som lagt grunden till att man i Kina gärna använder sig av metaforer eller visualisering när det gäller träning. Att få övningarnas utförande beskrivna som ”det vita tranan som spänner ut sina vingar” eller ”att söka en nål på havets botten” kan ju inte kännas mindre än poetiskt. Man får bilda sig en inre bild över hur rörelsen ska se ut med andra ord. Låter lite mer spännande än ”höger fram, böj, vinkla och väster ned….” eller hur.

 

 

Kommentera