Teknisk färdighet i träning är underskattat

Teknikträning är nödvändigt

yvonnelin_swimmin_butterflyDagens motionsträning och i viss mån även vissa former av idrottsträning, underskattar betydelsen av teknisk färdighet till förmån för mer ospecifik volymträning. Parollen ”mer träning är det viktigaste” genomsyrar många motions- och idrottsformer som tyvärr bekräftas senare när skadorna dyker upp. Barn i tidiga tonåren har en fantastisk förmåga till att utveckla sin koordinationsförmåga och därmed även teknik. Teknisk färdighet kan definieras som ”maximal precision med minimalt utnyttjande av tid och/eller energi”.  Det uttrycket tål att förklaras.

Slopa parasitrörelser och öka prestationsförmågan

Motionärer siktar ofta på att göra av med så mycket energi som möjligt varför strävan mot teknisk färdighet kan te sig motsägelsefullt. Elitidrottare ser annorlunda på saken för här gäller det att spara energi så att man orkar hela loppet. Ingen vill ödsla energi på parasitrörelser, det vill säga rörelser som inte fyller någon funktion för uppgiften. Min uppfattning är att rena tekniker, oavsett det gäller löpsteg eller simteknik, är eftersträvansvärt för både motionärer och idrottare. För den som inte ödslar med sin energi på onödiga rörelser kan springa eller simma fortare för att ge ett exempel.

Metodisk teknikinlärning lönar sig

yvonnelin_chelsea-kidsNär man i egenskap av tränare arbetar med teknik är det viktigt att ta inlärningen steg för steg. Enskilda följt av upprepade moment först och först därefter seriefärdighet. Ibland får vi som arbetar med barn och ungdom fundera över om det bara ska vara roligt i form av nya övningar hela tiden. Detsamma gäller för vuxna motionärer. Ibland måste man nöta in god teknik på ett smart sätt. Den som lär in fel kommer att ha det mycket besvärligt längre fram om man vill förbättra teknik för att kunna göra bättre resultat. I värsta fall leder bristande teknik till skador.

Det krävs mindre tid att lära in än att lära om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.