Tveksamt dr Mosley

yvonnelin_fatmanyvonnelin_womenTydlighet ger trovärdighet

När en läkare uttalar sig i TV tilldelas han eller hon en auktoritet som bör bäras med ansvar. Tyvärr fanns det vissa brister i vetenskaplighet när Dr.Mosley var på Skavlan igår.

Känd för sin 5:2 diet med mera presenterade han idéer om hur man på bästa sätt kunde gå ner i vikt. Närmare bestämt 17 kg på ett par månader baserat på ett kaloriintag på 800 Kcal. Han talade om riskerna med diabetes på ett sätt så att det framstod som huvudanledningen till viktminskning. Det fanns mycket att önska från hans framträdande inte minst i fråga om tydlighet.

Lika kaloriintag för alla?

En väsentlig fråga: vem var det han talade om det vill säga vilka personer bör gå ner i raketfart (vilket han ansåg vara bättre än långsamt). Obesa personer? De som bär några kilo över sin trivselvikt? Det är viktigt att förklara vem man riktar råden till. Snabb viktnedgång kan medföra risk för ätstörningar eller gallproblem för att ge ett par exempel.

En annat förtydligande; menar han verkligen att 1.97 m lång man och 1.60 m lång kvinna, med en differens på 30 kg (för att ge ett exempel) och därmed med fundamentalt olika energibehov, båda ska gå på en 800 Kcal/dygn diet? Är absoluta tal som råd verkligen vetenskapligt? Är det i över huvud taget lämpligt att låta människor ligga så pass lågt under sitt RMR (resting metabolic rate)? För vissa långt under den mängd energi kroppen behöver för att tillgodose alla fysiologiska system.

Han rådde även tittarna till att inte köpa hem godis och annat och menade att han själv inte kunde låta bli att äta upp hela chokladkakan om han hade en hemma. Ett dylikt uttalande får i alla fall mig att fundera över om hans råd inte är av annat slag än ett överviktsproblem.

 

En kommentar Lägg till din

  1. Stina skriver:

    Såg också programmet, och tänkte precis som du angående ett så lågt intag av kalorier. Så snabb viktnedgång är ju sällan bestående, samtidigt pratar han om att undvika kolhydrater och äta mer fett typ, i mina öron lchf som vi alla vet är en väldigt korkad metod, ketos m.m reagerade starkt på det där med chokladen också, som du sagt till mig:är man i balans och inte har förbud är det inga somhelst problem att äta några rutor, kan man inte ha en chokladkaka hemma utan att äta upp hela på stört är ju något väldigt fel

Kommentera