Mål och självmål inom Idrott och Fitness

Idrott och Fitness lika eller olika?

yvonnelin_träning_pt_idrott_coachles-millsEfter alla dessa år med idrott och fitness har jag kommit fram till att det finns vissa likheter mellan dessa två områden även om skillnaderna är många. Idrott för prestation och fitness för utseende var länge en påtalad skillnad. Med dagens rådande löptrend får man väl ändå konstatera att det finns en motionselit som vill prestera bra tider i allehanda krävande lopp. Så prestationsinriktad träning kan man hitta i både idrott och fitness.

Bantning

yvonnelin_crossfit_personal-trainingyvonnelin_wushu_träning_Sanda-imagemMen självklart finns det även traditionella underliggande mål inom fitness, det vill säga att ”bränna maximalt”. Även om man lyfter fria vikter och gör avancerade övningar med högsta antal repetitioner som ett prestationsmål.  Med andra ord, syftet är att gå ner i fettvikt eller banta om man så vill. Bantning förekommer ju även inom idrotten om än kanske i ett annat syfte, man tävlar i viktklasser.

Att vara vältränad

yvonnelin_kohei-uchimurayvonnelin_fitnessmanMen en viktig skillnad föreligger trots allt. Inom idrotten innebär ordet ”vältränad” att man har en god prestationsförmåga vilket måste visas ”in action”. Vältränad inom fitness kan ses på en bild där någon exempelvis visar magrutor och välpumpade muskler.

Förminskning eller förnekelse om ortorexi?

ortorexia food

När det gäller ortorexi, och anorexi med för den delen, råder det en viss samstämmighet i hur man minskar betydelsen av ett problem som man faktiskt har i sin verksamhet. En vanlig kommentar när man påpekar detta är ”det finns fler som är överviktiga”. När man påpekar risken med att bli för radikal i fråga om ”nyttiga” livsmedel blir svaret ofta att ”det är större risk att äta onyttigt”.  Om man påpekar att själva miljön kan utgöra en riskfaktor för exempelvis doping kan svaret bli ”det är fler som super än som dopar sig”.

Supplements to take with a spoonOm otillåtna substanser

När man talar om anabola steroider kan idrottare säga att  ”det är vanligare på gymmen” och på gymmen säger man ”det är elitidrottare som håller på med sånt”.  På en internationell konferens inom fitness menade en företrädare att man inte alls hade problem med några otillåtna substanser utan att det var medias trakasserier för att man inte tyckte om folk i linnen. Inom idrotten menar man att det inte handlar om ortorexi utan energibrist. Bara att äta på med andra ord.

Ingen bransch är ofelbar

Båda verkar vara överens om att det är så mycket positivt inom respektive verksamhet att man inte bör lyfta fram det som är negativt (om det i över huvud taget finns vill säga). Varav denna ovilja att medge att det finns problem som inte behöver jämföras med andra problem.  Att ha ett ”problem med otillåtna substanser” betyder inte detsamma som att ”hela branschen är dopad”.  Att nämna en negativ aspekt betyder inte att det råder total avsaknad på positiva ingredienser.

Alla branscher har sin charm

yvonnelin_träning_basket_carolineI mitt fall hade jag väl aldrig idrottat på den nivå jag gjorde om jag inte älskade idrottande. Jag hade inte heller undervisat över 15000 klasser om jag inte tyckt att gruppträning (en del i fitnessbranschens utbud) eller personlig träning är fantastiskt. Efter 35 år i dessa båda branscher är jag inte dummare än att jag förstår att uppskatta det positiva i den kreativitet och entusiasm som finns i fitnessindustrin. Likaledes hyser jag en stor beundran för alla ideellt arbetande ledare och funktionärer som står där på plan helg efter helg, pass efter pass.

Att våga är att bry sig

Jag älskar träning i alla dess former men ser en mycket stor risk i att inte rensa upp och kratta i manegen när det finns problem som inte gynnar hälsa och välmående. Vi är alla ansvariga för att inte skapa miljöer där ortorexi eller doping får fäste. Riksidrottens avståndstagande från kosttillskott är en bra början. Satsningar som 100% ren hårdträning en annan.

 

Kommentera