TV inspelning om Ortorexi

TV 4 nyheterna om Ortorexi

tv_broadcastDet har varit bråda dagar i Ortorexivärlden. TV4 har just genomfört en rad inspelningar för att belysa ortorexi och dess framfart. En viktig fråga är om det ökat eller ej. Både Ylab och andra behandlare upplever en ökning men hur säker den är vet vi inte. Anledningen är att det inte finns någon säkerställd statistik eftersom Ortorexi ännu inte har en vedertagen medicinsk diagnos. Med diagnos följer nämligen information om prevalens och incidens.

yvonnelin_ortorexiBok om ortorexi

Ylab startade behandlingar för Ortorexi för mer än femton år sedan och är än så länge den enda renodlade specialistkliniken för tillståndet. Ätstörningskliniker tar emot under diagnosen Ospecificerad Ätstörning men måste på grund av evidenskrav använda metoder för andra ätstörningar såsom anorexia, bulimi eller hetsätning. För några år sedan skrev jag och idrottsforskaren Anatoli Grigorenko en bok för SISU, idrottsförbundens förlag. Tyvärr ser vi en ökning inom både idrotten och fitnessbranschen.

Behandling av Ortorexi och träningsberoende

För den som är drabbad av fixering vid ”nyttiga livsmedel” i kombination med träning utöver det normala känns det kanske som en självklarhet att behandlare måste ha kunskap inom medicin, kost och träning. Men tyvärr ingår inte hälsorelaterad träning som en del i medicinsk utbildning och dessvärre inte inom psykologi heller.

sara_ortorexiNu får vi se vad TV4 nyheterna belyser, vilket brukar vara vad de anser vara väsentligt och ha ett nyhetsvärde. Vår läkare Sara, vår forskningsansvarige Anatoli och jag själv var i alla fall intervjuade och självfallet även andra inom sedvanlig ätstörningsvård.

Mer info:

http://www.ortorexi.nu

2 kommentarer Lägg till

 1. Anna skriver:

  Har ni behov av en snart färdig psykolog i teamet så vet du vart jag finns Yvonne 🙂

  Gilla

  1. linyvonne skriver:

   Absolut! Vi behöver de med legitimation men speciellt de som kan träning och har fallenhet för yrket. Som du 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.