Det som inte fick plats i TV reportaget

on

yvonnelin_ortorexi_edTV 4:s nyhetsrapport om ökningen av Ortorexi var tre minuter långt vilket är långt sett i media sammanhang. Men som alltid fanns en del annan möjligen intressant fakta som inte fick plats.

BMI vs fettprocent

bod-podBland annat berättade idrottsforskaren Anatoli Grigorenko om hur ortorektiker kan vara i svältvikt även om det inte syns utåt sett. Man ser ju vältränad ut och uppfattas därmed som välmående många gånger. Grafen han visade i TV innehöll även en beskrivning över hur missvisande BMI är när det används på tränande individer. Du kan hitta den här beskrivningen och grafen i tidigare inlägg. Nästan 2000 mätningar har jämförts gällande BMI  och fettprocent.

Fysiologiska orsaker

yvonnelin_ultrathinEn hel del fysiska symtom såsom avvikelser i elektrolyter, näring och energisubstrat kom inte heller med i reportaget liksom psykosociala symtom. Bland dessa finns rigida planer, kontroll eller kaos, tvångsmässig träning, humörsvängningar, bristande sjukdomsinsikt, spegeltittande och samsjuklighet depression och ångest.

Vill du köpa boken Ortorexi kan du göra det via Ylab (www.ylab.com) eller SISU förlag. 

Kommentera