Ortorexi är som en damm som rämnar

on

För femton år sedan satt jag i TV sändning på Mosebacke med föräldrar till en av våra kunder med ortorexi. Läkare fanns på plats och ingen ville kännas vid att det kunde vara ett problem med att träna för mycket.

yvonne-lin-helenius-hornaFör tio år sedan satt jag i SVT soffan och talade om Ortorexi. Det har blivit en hel del TV med åren. Gjorde även en intervju för en tidning om det men åter igen menade den medicinska kåren att det inte fanns.

Det gjorde det inte, i medicinska diagnostermer sett. Sedan gav sig de semantiskt lärda in i debatten och sattes fokus på semantiken istället för problematiken.

Personliga Tränare kände igen fenomenet

För fem år sedan föreläste jag vid en mässa för en full sal tränare som kände igen fenomenet. Året därpå ytterligare grupper av tränare. Man började så smått tala om att det kanske trots allt fanns en avart av de gamla hederliga ätstörningarna.

yl-ag-metropolFör ett par år sedan satt jag åter i TV debatt där motparten menade att ortorexi inte fanns. Detsamma gällde radio men några pigga ungdomar var ett undantag. De visste vad det handlade om.

Många blir fler allt snabbare

healthy_compulsiveeatingsIdag ringer drabbade varje dag och ätstörningsklinikerna har helt plötsligt börja att ta emot ortorektiker. Nu ska man skicka ut unga volontärer som ska prata om ortorexi på skolorna och man envisas inte längre med argumentet ”det är fler som är feta”, underförstått att Ortorexi är en liten bråkdel i jämförelse med andra ”viktigare” problem.

Alarmerande utveckling

excercising-too-muchI femton år har man kämpat för att få gehör för att detta eländiga tillstånd av psykisk ohälsa som verkar växa mer och mer faktiskt existerar. I TV 4 härom veckan sa jag att det var alarmerande och det är det. Varför? Jo för att flertalet av de som skriver och ger råd om kost och träning själva lider av ortorexi.

När den blinde leder den blinde faller båda i vattnet.

Socialt tryck från flera håll

dont-stopHur kan vi bromsa detta när föräldrar bantar tillsammans med sina barn, nakna narcisister får pressa feta peroner i löpspåret till en applåderande åskådarskara, idrottstimmarna i skolan består av teori om hälsa istället för den fysiska träning som så väl behövs, rektorer förordar LCHF, livsmedelstillverkare får vinkla reklam och inte minst kosttillskottsförsäljare får ändra etiketter snabbare än löven faller från träden.

De som faller lika snabbt som löven är även all de unga som inte mäktar med att vara snygga, starka, framgångsrika och glada. Man kör helt enkel ner i ortorexidiket. 

Kommentera