Ortorexi innebär julångest och inte ho ho ho

För den som är frisk är det svårt att förstå hur julmat kan förorsaka så mycket ångest hos de med Ortorexi. Som anorektiker är det ofta kalorimängden som är ett problem men för många andra, långt fler än bara ortorektiker, är det kvalitet som har en avgörande betydelse. Man har glömt att äta för att det är gott. Allt ska vara så ”nyttigt”. Men hur nyttigt är det med restriktioner och förbud även under julen? Eller hur nyttigt är det med en ”öppna alla dammar” beteende med svullarhelg?

Julmat ”känns” onyttigt

img_82431Så om man inte kan äta kött blir det ingen skinka, ingen gluten och vetemjöl – jag då försvinner brödet, inget fett betyder att alla såser försvinner, ingen laktos och mejeriprodukter och självfallet ingen julmust eller tomma alkoholkalorier.

Så om Julmaten endast ska bestå av kvarg, grönkål och Celsius vad är det då för Jul?

Ortorektiker lider under julen

yvonnelin_julskinkaHur det än är är valet ovan inte något frivilligt för väldigt många. De flesta livsmedel som finns på bordet ger ångest. Så mina tankar går till alla er som har Ortorexi och som nu våndas för all mat och stillasittande. Förhoppningsvis kan löksill och lax fortfarande ätas….och när det känns som tyngst, nästa jul kan du vara frisk igen. De kan de som tog hjälp förra julen intyga.

Gör ditt bästa och ge dig själv en julklapp bestående av att inte anklaga dig själv.

Kommentera