Känslornas gömställen

on

Känslor har sina designerade platser i hjärnan. Vi blir alla glada, ledsna, äcklade, rädda eller arga till och från och erfarenheten säger oss vad som får oss att känna på ett visst sätt. Men var kommer egentligen känslorna ifrån?

yvonnelin_brainTvå hemsfärer

Hjärnan brukar delas in i vänster respektive höger hjärnhalva. Den vänstra hemisfären karakteriseras av språk, logik med mera och där finns vad som brukar kallas beteendeaktiveringssystemet BAS. Den högra hemisfären är förknippad med artistiska kvaliteter och där finns vårt beteendehämmande system BIS.

Individuella skillnader

Det finns individuella skillnader men generellt säger man att de som aktiverar den främre vänstra delen, vanligtvis är gladare, utåtriktad och har mer roligt. Men både glädje och ilska är belägna i den vänstra delen. Den högra sidan verkar däremot vara mer känslig för emotioner, både i fråga om att uppleva egna och tolka andras känslor.  Rädsla och äckelkänslor är typiska för högersidan.

Amygdala

Det finns en speciell kärna i hjärnan som är känslornas näste. Den har det poetiskt klingande namnet Amygdala.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.