Att vara beroende är inte att vara vek

Stigmatiseringen över de som lider av något beroende är missvisande. Det handlar inte om att man är vek, omoralisk eller utnyttjar samhällets resurser. Oavsett om det gäller droger, alkohol, spel, sex, shopping eller mat/träning handlar det om att hjärnans funktion blivit begränsad.

Intressant artikel om beroende

Prefrontala cortex, det vill säga hjärnans främre bark, ansvarar för utförande av olika order. Självreglering, planering, självbehärskning och intellektuell begränsning i det stora hela sköts härifrån.  De som är beroende kan helt enkelt inte låta bli att få sin belöning och ”må bättre”. Om du är intresserad av att läsa mer har The New England Journal of Medicine publicerat en review av Nora Volkow med medarbetare. Akademisk bakgrund och någorlunda kunskap inom området är troligen nödvändigt för att uppskatta texten 🙂

Läs mer:

Nora D. Volkow, M.D., George F. Koob, Ph.D., and A. Thomas McLellan, Ph.D.  (2016). Neurobiologic Advances from the Brain Disease Model of Addiction. N Engl J Med 374:363-371 January 28, 2016DOI: 10.1056/NEJMra1511480

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.