Ge grabben en glass

on

Satt på Starbucks en tidig morgon när ett par något överviktiga föräldrar med en sprallig 4-åring passerade. De var på väg till Skansen och pojken säger plötsligt: mamma kan jag få en glass då? Pappan svarar omedelbart ”banan är bättre”.

Det är inte farligt att vara sugen

Var pojken verkligen hungrig? Jag tror han var sugen på glass den här dagen i strålande solsken. Så hur kan en banan ersätta vad man är sugen på? Jag tror han ville ha glass för att det är gott. Men kanske tyckte pappan att man inte bör äta saker bara för att det är gott? Eller var han inte värd en glass? Saknade han något näringsämne som var viktigt att skjuta till eller var det som så ofta ”vuxnas förmåga att överföra sin oro” på barn?

Om nyttigt är principen så sluta drick kaffe

Om principen att man måste äta nyttigt gäller så varför dricker man då kaffe? Bättre med Spirulina. Alkohol är det lika bra att förbjuda för det finns inget nyttigt alls i det och skamligt är det väl då att njuta av något gott. Kanske lika bra att förbjuda sex på samma gång med undantag om avsikten är förökning naturligtvis. Göra något för att njuta går ju inte för sig.

Träning får inte vara bara kul

Träning som är behaglig eller rolig bör vi kanske förbjuda på samma gång. Det ska väl vara hårt, tungt och olidligt för att säkerställa effekt och att man inte njuter.  Heja på alla politiker och andra som vill ha fler förbud. Inget godis vid kassorna, mer skatt på allt med socker, mer förbud (inga bullar på fikarasten) förbjud det lustfyllda levernet. Kanske bäst att gå i kloster med svält och celibat för där har man i alla fall en förklaring till varför man måste lida och uthärda. Varför måste undvika vad som är gott är frågan?

Gott är inte ett godtagbart skäl uppenbarligen

Men varför i hela friden ska vi leva vårt korta liv med förbud (och skuld när vi bryter mot förbuden) och uthärdande? Får man inte längre välja mat efter det man tycker är gott? Vad sa pappan till grabben? Du är sugen på glass men det får du inte därför att om man äter glass så …..

Han är värd sin glass

Ge grabben glass. Han kommer inte ramla ihop i hjärtinfarkt eller få diabetes av en glass en sommardag. Livet handlar om så mycket mer än att undvika sjukdom. Njut medan tid är för kanske får du livets törn i sidan och funderar över varför du inte gladdes åt god mat och trevligt sällskap istället för att skapa förbud, räkna kalorier och leva asketiskt.

Kommentera