Psyket och maten

Historiskt steg framåt om maten och psyket – står det att läsa i svenska dagbladet 22 oktober.  Därefter följer en ingress som lyder ”Skräpmat kan leda till psykisk ohälsa och rätt kost kan hjälpa mot depression”. 

Luddiga formuleringar kan leda till onödig oro

Det är bra att man börjar uppmärksamma att mat och psykisk hälsa kan ha samband men frågan är när man kommer att se samband mellan orosvarningar och psykisk ohälsa? Eller mellan luddiga formuleringar och psykisk ohälsa? För vad menar egentligen när man skriver ”skräpmat”? Är det vad bilden visar? Vad menar man med ”rätt kost”?

Mat är billigare än medicin och saknar biverkningar, slutar skribenten sin artikel med. Är det ett faktum? Är förbättra hälsa detsamma som att förebygga ohälsa? Något att fundera över när man läser denna och många andra artiklar. Mer precision i språket är något att eftersträva anser jag (som dagligen får frågor från oroliga personer som befarar att man kommer att bli sjuk om man äter fel livsmedel).

 

En kommentar Lägg till din

  1. Anonym skriver:

    Här har du en vars oro späs på av uttalanden likt detta. Den stressen man känner inombords är Inte kul alls..

Kommentera