Sjukvården har inte brist på resurser enligt politiker

En socialdemokratisk politiker berättade för en av våra dagstidningar att vården inte alls har någon resursbrist. De har bara okunnig ledning som inte kan hantera ekonomin enligt henne. Jag vet inte var den politikern varit på besök, för i Sverige kan det inte ha varit.  Vi har köer på våra sjukhus. Är det bara för skojs skull eller är det verkligen ledningens bristfälliga planering? Vi hade inte häller någon brist på sjuksköterskor sas det i artikeln. Så bra då. Var finns dom?

Sverige i klass med Kina (som har en miljard människor)

Låt mig ta lite statistik. Flertalet EU länder har mer än dubbelt så många sjukhussängar per invånare i jämförelse med oss.  Österrike, Tjeckien, Tyskland, Ungern,Belgien, Finland, Polen ….slår oss rejält. Deras genomsnitt ligger runt 4,9 per 1000 invånare medan vårt är 2,8 vilket är jämlikt med Kina.

Många diagnoser ger klirr i kassan

Jag håller med om att de nya ekonomiska uppläggen där man jagar efter att ställa så många diagnoser som möjligt är absurt. Jag håller även med om att vård borde vara lika för alla men den pucken har inte politikerna kunnat fånga. Vårdpersonalen jobbar för glatta livet och sjuksyrror skolar om sig. Läkarna kör stafett och de som jag värnar om får stå i kö olidligt länge. Det talas om våra ungdomars stigande psykiska ohälsa men det är lite verkstad. De får vänta i  köer tills de blir för sjuka för att någonsin ta sig tillbaka.

Effektivisering behövs

En gång i tiden var det just sjuksyrror som vårdade patienter och gav tröst i tillägg till vanlig omvårdnad. Idag fyller pappersarbete borden och de hinner inte med ens att få en lunchrast. Hur kan någon tvivla på att det är resursbrist?  Jag önskar att jag fått möjligheten att se över organisationen och skära bort lite här och där. Nej, nej inte inom vården utan inom politiken.

Kommentera