Goda kostråd

Livsmedelsverket rekommenderar mycket frukt och grönt runt cirka 500 g per dag. Jag har länge funderat över rekommendationer som ges i absoluta tal. Känner mig tveksam till detta. Borde inte råden ges något mer relativt? Även om det är generella råd så ges de med ett par standardavvikelser för att säkerställa att de som behöver mer, det vill säga faller utanför normen,  får i sig tillräckligt. Om man då tänker sig en kort och liten kvinna eller varför inte ett barn som ligger med ett mindre behov än normen, blir inte 500 g alltför mycket? Bättre råd i Finland som använder fem nävar per dag.

Förvisso ingen fara att äta mycket frukt och grönt men det är trots allt kalorier som då lägger sig på plus eller trycker ut annan nödvändig mat. Bara lite tankar så här sista dagen på året.

2 kommentarer Lägg till din

  1. Anonym skriver:

    Vissa säger ju att man i princip inte kan gå upp på grönsaker. Utan man kan äta det obegränsat..
    Vet inte vad som är sant idag längre så nu skiter jag i att äta..

    1. linyvonne skriver:

      När äta blir något man ”borde” och ska räknas, vägas, mätas och helt enkelt inte väljas för att det är gott inträder en jobbig resa i livet. Så sorgligt. Att spendera livet för att undvika något negativt är betydligt sämre för hälsan än att äta annat än grönsaker.

Kommentera