Löparkicken är inte alltid hälsosam

Kicken har olika orsaker

Inte alltför sällan hör kommentaren att det är så skönt att springa för att man får den där kicken. Vad som åsyftas bland löpare är frisättningen av endorfiner vilket ger en upplyftande känsla följt av en behaglig trötthet. Numera hävdar många elitmotionärer att även de är ute efter den där ”kicken”. I all ära men om man lider av ortorexia atletika kan den euforiska känslan vara allt annat än hälsosam och det handlar istället om rena ortorexi symtom. Man stressar helt enkelt sin kropp när man ”kör bil utan bensin” vilket är vad som händer när man utgår från resonemanget att man ”måste förtjäna att få äta”. Med andra ord tränar man på tom mage och äter först efter passet.

Centrala nervsystemet styr och ställer

Det centrala nervsystemet  reagerar både neuralt och hormonellt. Bland annat frisätts adrenalin och dopamin vilket är vad som ger en känsla av att vara stark och må bra. Men i en stressad kropp frisätts även hormon, såsom glukokortikoider via hypofys och från binjurens märg och bark,  i en stressrespons. Stress kan vara ohälsosamt om påslaget är för stark eller pågår under en längre tid.   En kropp som svälter är en påtagligt stressad kropp som behöver mat och återhämtning.

Man är inte tuff när man ignorerar trötthetssignaler på grund av energibrist. Man är snarare okunnig eller tvångsmässig i sin träning som då inte är någonting annat än en ångestmedicin. 

Kommentera