Chefer som kantrat

Jag satt och fikade med en kund idag och vi kom att prata om chefer och ledarskap. Vi diskuterade varför så många tycker att auktoritära chefer är negativt vilket vi delvis kunde hålla med om, men inte helt och fullt. Någon måste ibland ta obekväma beslut och den lotten faller ofta på en chef. Angela M har tagit en del obekväma beslut i sina dagar.

Tydlighet

Till saken hör att min väninna är en mycket framgångsrik chef. En anledning till det är att hon är mycket tydlig i sitt ledarskap. Vi var båda överens om att vi tyckte det var en viktig kvalitet hos en chef. Bättre att få höra att ens projekt blir nedlagt än att en dag bara få se en halv budget, bli sidosatt eller ersatt, tyckte vi. Men självklart är det toppen om man kan fika tillsammans och ha det trevligt dessutom men däremellan måste någon ta rodret och styra skeppet. Kanske inte helt fritt från vågor och svall.

Chefshälsan

Jag träffar många chefer som havererat i sitt ledarskap. Den absolut främsta anledningen är att de jobbat tills energin tagit slut. Oftast för att man har extremt höga leveranskrav på sig. Så höga att en del inte mäktar med krav ovanifrån och underifrån samtidigt.

Utmattning har ingen tjänstegallring

Man talar mycket om stress men vi bör lägga på minnet att människans fysiologi inte tar hänsyn till vilken befattning man har i en organisation. Högt blodtryck, sömnlösa nätter, oro, övervikt, ond rygg och nedstämdhet kan drabba vem som helst, höga chefer inklusive. Då hjälper 100 ledarskapskurser men det är oftast detta som man skickas på. Eller så får man en coach som ska styra upp arbetet men som ofta inleder med ”vad vill du göra”. Ingen enkel fråga för den som är på väg att bli utmattad.

Föredrag

Jag kommer att prata en hel del om utmattning och stress på föredraget den 18/4 kl 17.30 – 18.30. Anmäl dig på https://ylab.com/event-pa-ylab/ om du är intresserad. 

Kommentera