Carina – från att överleva till att leva

on

Kanske har ni läst om fantastiska Carina som har rekordet i antal mottagna blodtransfusioner och nu är blodgivare själv. Hennes historia är värd att berätta igen för den sätter saker och ting i ett vidare perspektiv som får den som misströstar att kämpa vidare.

Carinas story

Carina pluggade till sjuksköterska och levde med sin man och sina tvillingar. Hennes man var rallyförare och var med om en rejäl krasch som gjorde att han hamnade på sjukhus. I samma sal låg en annan patient och han, frun, Carina och maken blev goda vänner. De bestämde sig för att semestra tillsammans när gubbarna återhämtat sig. Dagen kom och de for iväg för att bila genom Europa men ödet ville något annat.

Det small

De kraschade på autobahn i Tyskland och Carina var den som blev allra mest skadad. Hon var för dålig för att flygas hem utan fick ligga på ett tyskt sjukhus där man genomförde en rad operationer. Hon låg i koma flera månader och dödsförklarades sex gånger men av någon märklig anledning kom hon alltid tillbaka. Hemma i Sverige fortsatte operationer och transfusioner och när ett fyrtiotal var avverkade och även det sista ingreppet avklarat kom hon till Ylab, sargad i kropp och själ.

Vad kommer efter att överleva?

Hon var mästarnas mästare i att överleva, men nu var hennes fråga hur man skulle göra för att orka leva.

En berättigad fråga när livet helt plötsligt fått ett abrupt avbrott och den utstakade väg man valt inte längre gäller. Hjärnskadan innebar hinder och när inte ett enda av kroppens organ satt på rätt plats hur kan man leva med det, var hennes fråga. Hennes dröm, men det skulle väl aldrig gå, var att bli gruppinstruktör, berättade hon för mig. Hon såg mycket tveksam ut när jag sa att ”då jobbar vi på det”. Hon visste inte då att hon träffat en lika envis alter ego som aldrig ger upp på att finna det goda i livet.

Hon segrade och fick livet tillbaka

Carina var hos oss i ett par år och hon blev pilatesinstruktör till slut. Hon som gång på gång visat att det inte var dags att dö hade den ödmjukaste önskan i livet som man kan tänka sig. För min del blev mötet med Carina något som jag aldrig kommer att glömma. Hon gav mening till mitt liv. Att få se och höra om hennes kamp för överlevnad var en ynnest och jag ska sent glömma när hon berättade om hur det var att dö för vem visste bättre än hon. Om hur ljuset i tunneln fanns framför henne men någon vinkade henne tillbaka, någon som älskade henne för mycket för att låta henne gå.

Att hålla i handen

Under sin medvetslöshet i Tyskland satt en läkare ofta på hennes säng och höll hennes hand. Carina minns inget från den tiden men när hon reste tillbaka till sjukhuset långt senare och personalen kom och hälsade på henne, då kände hon igen handslaget från just den läkare som suttit på hennes säng. Så fick jag lära mig att kroppslig kontakt kanske är viktigare än att prata ibland och den visheten har jag burit med mig i livet. Tack Carina för att jag fick följa dig på vägen till det rika liv som du fick trots allt.

Tänk om du inte vänt i tunneln……..då hade du aldrig fått uppleva att livet är värt att leva.

Läs Expressens artikel om Carina

 

Kommentera