Ovisshet leder till otrygghet

on

Det är säkerligen inte nytt för de flesta att känslan som kommer av att ”inte veta” skapar otrygghet. Otrygghet är i sin tur något som tillsammans med ovissheten tenderar till att försämra hälsa och välmående.

NÄr politiska beslut blir ohälsosamma

Jag talar sällan om politik på min blogg men jag gör undantag när det är något som jag anser vara ohälsosamt. Idag är en sådan dag (efter ett par dagar av reflekterande). Det handlar om den senaste partiledarutfrågningen med Jimmy Åkesson där han svarade att han tyckte det är okej om man informerar polis om man har någon granne som inhyser flyktingar utan tillstånd.

Angiveri

Håret reser sig när jag tänker på vad det här egentligen innebär. Det kallas angiveri och ingen har väl undgått historiens vingslag och vad som hände de som gömde judar under andra världskriget. Att tänka sig att angiveri aldrig kommer att hända i Sverige tror jag är naivt (utöver skatteangiveri vill säga). Nu har jag tyvärr erfarenheter eftersom min mamma levde under den tyska ockupationen av Norge och hennes syster träffade en tysk under den tiden. Jag låter det vara osagt om familjen ville gömma honom men min moster flydde till slut till Berlin 1944 eftersom ingen accepterade att man umgicks med tyskar. Det liknar tongångar som vi hör idag……Hur som helst var det sann kärlek mellan de två och de levde tillsammans i femtio år därefter.

MINA ERFARENHETER har präglat mig

Jag har även erfarenheter från diktaturer. Jag minns även studentupproret i Peking när man sköt ner demonstrerande studenter. De studenter som överlevde vågade ingen ge husrum eller jobb av rädsla för repressalier. En självklarhet om man tog sig an de som regeringen ansåg ha fel uppfattning och vara icke önskvärda. De flesta tynade bort.

Vem vill börja fundera på vilken granne som möjligen skulle ange mig för något som inte passar sig politiskt? Den rädsla och osäkerhet som det medför är svår att beskriva. 

I ärlighetens namn ska jag även tillägga att Åkesson i fråga om brottsliga handlingar sa att man inte bör ta saken i egna händer. En motsägelse förvisso men jag hoppas att han med det även menar att angiveri är inget som medborgarna bör ägna sig åt.

Jag vill fortsätta att tro väl om mina grannar och inte lurpassa på vem som eventuellt kan säga något ofördelaktigt som jag måste försvara mig mot.  Jag tänker på det varje gång när min svärmor viskar och stänger dörren så snart någon av oss i familjen pratar politik. Så vill jag inte ha det.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.