Snurrigt om diet igen

on

Häromdagen hade Svenska Dagbladet en lång och omfattande artikel om dieter. Mycket var bra men ibland ser man inte skogen för alla träd. Man inledde med att avfärda att en kalori är en kalori och inte orsaken till att man går upp i vikt. I samma veva konstaterades även att fetma ökar trots att vi har ett massivt fokus på ”bra” mat och att bromsa övervikt.

VILSELEDANDE NÄR OLIKA FRÅGOR BESVARAS AV OLIKA EXPERTER

Därefter spretar artikeln åt alla möjliga håll. Från analys av vad som orsakar övervikt till hjärnans belöningssystem och dess betydelse för våra matval. En dietist uttalar sig om hur svårt det är att fastställa energibehov på individnivå och att man för enkelhetens skull istället ger rådet att minska energitäta livsmedel till fördel för grönsaker. Det innebär inte att man får i sig färre kalorier (min kommentar) även om det är ett fint näringsråd.

ENERGI OCH beslutsfattande är inte samma sak

Lite instick från några forskare där den ena svarade på vad som leder till viktuppgång med svaret att ”en kalori är en kalori” trots allt. Tack och lov att någon håller sig till fysikens lagar. Så varför sa någon annan att det handlar om hjärnans belöningssystem? Man svarade helt enkelt på olika frågor.

”Vad leder till viktuppgång” är inte samma fråga som ”vad får oss att välja vissa livsmedel”.

Tyvärr blir även dietistens kommentar oavsiktligt vilseledande i det här sammanhanget. Det är lätt att missuppfatta hennes och andras kommentarer som en process där hjärnans belöningssystem får oss att välja energitäta livsmedel (läs ”skräpmat”) som i sin tur får oss att gå upp i vikt. Det här är en felaktig slutsats eftersom man kan äta lika många kalorier av vilka livsmedel som helst och det till synes och sist är överskottskalorierna som påverkar vikten uppåt.

OLIKA FRÅGOR HAR OLIKA SVAR

Forskare brukar vara noga med att tydliggöra vilken fråga de svarar på och så var det förhoppningsvis även i det här fallet. Däremot är man inte alltid lika noga med att förtydliga så att icke insatta förstår vad som menas. Men det verkar vara så att man har en bok på gång så man kanske vill få läsaren att tro att det nu finns ett nytt svar på gåtan ”varför vi fortsätter att gå upp i vikt trots allt fokus på att undvika skräpmat, äta grönsaker, motionera och välja super foods”.

För många kalorier in i förhållande till ut är min personliga åsikt. Sedan har jag en och annan tanke om varför problemet ökar trots mer information men det tar vi en annan gång. 

Personlig vägledning

 

En kommentar Lägg till

  1. Madelene Håll skriver:

    Ja jävlar vad vi människor ska krångla till det! Med tidningar som skriver en massa trams och i överfulla mataffärer. Hur väljer man då sin mat.
    Den som äger tankens frihet och lyssnar till sin kropp och sitt förnuft. Väljer precis det den vill. Äter tills den är mätt. Tack för maten.
    Sen finns människor som äter/inte äter av alla möjliga och omöjliga anledningar. Men inte är som det var tänkt från början. Att överleva.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.