Må bättre med Yin & Yang

Yin- och Yang som filosofiskt koncept finns både inom Taoism och Kungfucianism som utvecklades under 400-talet före Kristus. Dess sanna värde ligger däremot i att den tillämpas av gemene man som en slags vardagsfilosofi än idag mer än 2300 år senare.

Det enda i livet som är oföränderligt är kunskapen om att livet är föränderligt.  Vi lever i en föränderlig värld vilket är just vad symbolen Yin och Yang beskriver. I den Österländska filosofin är inget svart eller vitt utan livets process är en ständig förflyttning mellan två poler representerade av just Yin (svart) och Yang (vitt). Yin står ex. för det passiva, icke-agerande vilan medan Yang representerar det aktiva agerandet.

LIKA MYCKET VÄRDA

Välmåendet kommer av insikten att Yin ochYang är likvärdiga. Med andra ord, Ying är lika mycket värd som Yang och dessutom finns det alltid lite Yin i Yang och Yang i Yin. Låter det här väldigt abstrakt? Här kommer ett par konkreta exempel.

Kvinna är mer Yin och män är mer Yang inte antingen eller. Vi har med andra ord maskulina drag som kvinna och feminina drag som man utan att lägga någon större värdering i det. Vi rör oss ständigt mellan polerna mot mer det ena eller det andra hållet. I dagens genusdebatt kan det här sättet att tänka passa väl in.

Aktivitet och VILA balanserar varann

Många i dagens samhälle söker harmoni och glädje genom att leva hälsosamt. Man talar om balans men dessvärre går många goda hälsoföresatser till ytterlighet. Ortorexia atletika filosofin innebär exempelvis att ”ju mer aktiv desto bättre”. Inaktivitet jämställs med ”icke-värdeskapande tid” samt ”ohälsosamt leverne” med påföljd att många söker ett superaktivt liv som präglas av ett ständigt jagande (för mycket Yang).

Hälsa är en dynamisk balans

Att vara överaktiv är inte mer hälsosamt än motsatsen, det vill säga extrem inaktivitet (för mycket Yin). Det är viktigt att notera att man enligt den österländska filosofin inte kan bestå av eller uppnå enbart Yin eller Yang. Naturen är föränderlig i en övergång mellan årstider och vi följer med. Ett liv är att leva i ständig rörelse mellan sommar och vinter, glädje och sorg, aktivitet och vila, hungrig och mätt, glad och ledsen.

Att må bra handlar om att bejaka en föränderlig värld där man gör så gott man kan för att anpassa sig. Ibland går det bättre – ibland går det sämre och det är just det som kallas att leva.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.