Känslornas vägval

on

Förnuftet är passionens slav enligt utsaga av filosofen Hume någon gång på 1700-talet. Det ligger något i det om ser till de neurologiska banstråk som leder vägen till våra känslor.

AUtomatisk process

Den kortaste vägen går via omkopplingstationen Talamus direkt till vår känslokärna Amygdala. Den här vägen tar exempelvis ”rädsla” som många vet slår till på nolltid.

Kontrollerad process

Rädsla kan även ta en längre väg som går via sensor cortex det vill säga området för sinnestolkning till hjärnans planeringsområde PFC innan Amygdala kopplas in. Informationen från den aktuella händelsen hinner med andra ord att analyseras innan vi reagerar känslomässigt.

Att kunna analysera och hantera våra känslor är en nödvändighet i det mänskliga samspelet. Vi vet alla hur det känns när vi överreagerat och kanske skrämt upp eller sårat någon som vi bryr oss om.

Negativa känsloyttringar föregås oftast av negativa tankar. Någon sa exempelvist något förolämpande och man blir arg eller ledsen. Det som bestämmer om tanken är negativ är vår egen personliga tolkning av vad som hände.

Tolkning och tankereglering är träningsbart så det finns hopp för den som ofta tänker i negativa banor med negativa känslor och flyktbeteende som konsekvens.

Att få positiva känslor efter negativa tankar är inte naturligt och inte heller att bli rädd när någon säger något positivt. 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.