Forskning om Ortorexi

Svenska institutioner till trots, så ökar nu antalet vetenskapliga studier som bekräftar kopplingen mellan  ortorexi och tvångsmässig träning.

För mig personligen och medarbetare på Ylab (som kritiserats för att vi framfört detta påstående i media) är det befriande att ortorexia atletika nu konstaterats i länder som Tyskland, Holland, Polen, Brasilien, Spanien, Portugal, U.S.A. med flera.

Det är inte ett svenskt mediafenomen, vilket några framstående universitetsproffessorer och doktorander från västkusten deklarerat tidigare. 

Ett exempel, Oberlé med medarbetare (2018) drog exempelvis slutsatsen att individer med påtagliga ortorexisymtom drivs till träning av inre motivation, i syfte att förbättra fysisk och mental hälsa. De menade att den här typen av intern motivation även leder till tvångsmässig träning som karakteriseras av tvångsmässiga behov att följa rigida scheman för högintensiv träning trots skada, sjukdom eller andra problem.

Referens; Oberle, CD., Watkins, RS, & Burkot, AJ. (2018). Orthorexic eating behaviors related to exercise addiction and internal motivations in a sample of university students. Eating and Weight Disorder, 23, (1), 67-74.

2 kommentarer Lägg till

 1. 25-årig tjej skriver:

  Hej Yvonne.
  Jag är en tjej på 25 år som, när jag var 16 år gammal, bröt ett långt förhållande och därefter började fokusera mycket på min egna hälsa. Till en början var det på ett hälsosamt sätt, det vill säga jag tränade 3-4 gånger i veckan och åt det jag ville när jag kände för det. Jag kände allt eftersom att jag ville ta min träning till en ”högre” nivå och började träna 6, ibland 7 dagar i veckan, och utöver det gick jag under lång tid på LCHF-kost, i kanske 1 1/2 års tid.
  Min mamma pratade vett i mig och jag insåg snart att jag behövde börja äta kolhydrater igen för att orka träna på den nivån. Det är bara det att sedan den perioden har jag aldrig kunnat släppa taget igen. Jag känner ångest när jag är mätt och jag känner mig nästan duktig när jag är hungrig…

  Jag äter mer varierat idag men fortfarande restriktivt och jag har insett att jag fortfarande lider utav psykiska ätstörningar. Jag skulle vilja fråga dig, huruvida sköldkörteln och andra organ påverkas utav restriktiv kost? Jag har ju ätit enformigt i snart 9 års tid och det känns som att någonting är fel i min kropp. Jag är frusen hela tiden, så frusen att jag ofta får blåa läppar, även om det är normal temperatur i ett rum. Mitt minne har blivit sämre och jag känner att jag har svårt att uttrycka mig och föra resonemang som jag kunnat problemfritt tidigare.

  Jag förstår att det är svårt för dig att tala om vad det kanske beror på specifikt i mitt fall, utan mer information, men jag undrar mer generellt om man har kunnat se samband mellan ätstörningar och autoimmuna sjukdomar/sköldkörtelrubbning?

  Skulle uppskatta enormt om du ville svara på mina funderingar…
  /Orolig tjej

  Gilla

  1. linyvonne skriver:

   Hej och tack för dina frågor. Som du säger kan jag inte svara dig med säkerhet eftersom jag inte har all nödvändig information. Men jag arbetar som du kanske vet med ortorexia atletika så jag kan dela med mig av allmän erfarenhet om det. När man kommer till Ylab på utredning gör man 2 timmars mätningar och en timmes gemensam genomgång och då blir det naturligtvis mycket mer anpassad information till den som gör det.
   Men med detta sagt, många som får ortorexi börjar med träning och LCHF i kombination vilket inte är särskilt hälsosamt. Särskilt inte om man löptränar för då behöver kroppen extra mycket kolhydrater. Den svält och överbelastning som kombinationen ger brukar resultera i en lägre ämnesomsättning och eftersom jag bryter ner mindre energi producerar kroppen mindre värme. Cirkulation går också ner så inte så konstigt att värmen inte räcker till att värma upp extremiteter. Du nämner sköldkörteln och den brukar ha en underproduktion som beror på svält och är inte en vanlig hypotyreos som det kallas. Läs mer på ortorexi.nu om detta. Tankar, ångest och nedstämdhet, svårighet med att fatta beslut, försämrat minne och koncentrationsförmåga är några av väldigt många symtom.
   Ortorexia atletika går inte över av sig själv. Det krävs kost-, träning- och beteendereglering med mera. Jag råder dig att göra en wellnessanalys om du vill ha status på ditt tillstånd. Mer om det på ortorexi.nu igen. Sist men inte minst, det går att bli helt frisk (mens tillbaka, sköldkörtel okey, tankar borta och bättre välmående (utan att ha blivit tjock). Hoppas att du fick några svar som du har nytta av.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.