Det finns en svensk studie som är värd att nämna. Den har titeln Strong is the new skinny: navigating fitness hype among teenagers in northern Sweden . Inte att förväxla med en tidigare studie med samma namn, ”Strong is the new skinny” av Tiggermann & Zaccardo, 2016 som undersöker i form-inspiration på Instagram. Även den är värd att läsa.
Den svenska forskningsstudien är en kvalitativ studie vilket innebär att man genomfört djupintervjuer som sedan tolkats av forskarna (Wiklund, Jonsson, Coe, & Wiklund, 2019) från Umeå universitet. Forskarna har utgått från att det förekommer en ohälsosam fitness hype med ohälsosamma ideal där sociala medier har en stor påverkan.
EN BRA BAKGRUNDSBESKRIVNING
Man belyser ortorexia nervosa ur flera perspektiv, bland annat den linje som Håman med medarbetare (2016) förespråkar. Det vill säga att det handlar om ”healthism” och att träning inte faller in inom ramen för ortorexi. Det kan tilläggas att Håman under sin disputation sa att ”Ortorexi – fixering nyttiga livsmedel och tvångsmässig träning” var en svensk mediakonstruktion (utan att hon för den skull undersökt andra länder än Sverige i sin avhandling).
FLER STUDIER ÄNDRAR FÄRDRIKTNINGEN
Nu är det dags att bita sig i tungan för allt fler studier pekar nu i samma riktning som beskrevs i boken Ortorexi av Lin & Grigorenko 2014. Vissa forskare valde att inte beakta Ylabs påstående om träningens betydelse trots att detta var baserat på omfattande klinisk erfarenhet av ortorexibehandling. Semantik framför de drabbades problematik kort sagt.
EN BRA OCH VÄLKOMMEN STUDIE
Det som gör den svenska studien Strong is the new skinny så värd att läsa är att författarna:
pratat med ungdomarna själva!
De har intervjuat och lyssnat på de som befinner sig mitt i allt och hört hur de själva ser på ortorexi och om kost och träning är en del av nya rådande ideologier. Äntligen hörsammar man ungdomarna själva.
GENERELLA REFLEKTIONER
Idealet ”strong and skinny” har varit väl känt för oss och säkerligen även andra som arbetat med ortorexi. Idealet skiljer sig från anorexi vilket är ett argument för en egen diagnos.
Det ter sig däremot lite märkligt att just Håman sägs sa förordat att man bör se närmare på ortorexi och kopplingen till idrott och träning, hon som offentligt uttryckt att träning inte har med fenomenet att göra.
Ref: Wiklund,E., Jonsson, E., Coe,A., & Wiklund,M. (2019). Strong is the new skinny: navigating fitness hype among teenagers in northern Sweden. Sport, Education and Society, 24 (5), 441-454.
Det är bra att det görs fler studier i ämnet och även kvalitativa. Mina vänner på fysioterapeututbildningen var med och gjorde denna studie. Det vore bra om det blir en accepterad diagnos och där det också finns en koppling till träning..
/Susanne
GillaGilla
Det finns numera ett bredare stöd för egen diagnos i jämförelse med tidigare. Märkligt att Linn Håman som var så kritisk mot boken Ortorexi nu helt plötsligt vänt kappan efter vinden och anser det viktigt att undersöka träning som ingående faktor. Hälsa dina kolleger att de var modiga som vågade lyfta ortorexibegreppet och att de har stöd från många drabbade.
GillaGilla