Rätt eller fel beslut

Hur vet man att man fattat rätt beslut? Det här är en fråga som debatterats sedan Antiken (den del av historiken som Skolverket för övrigt hade tänkt ta bort från kursplanen). Att man inte nått konsensus beror på att rätt eller fel är fråga om etik vars normer styrs av olika filosofiska grundvalar. För att ta ett exempel:

Utilitarismens grundare Jeremy Bentham menade att det är konsekvensen som ska avgöra huruvida ett beslut är rätt eller fel. Han lade därmed grunden för vad som under många år blivit vad vi kallar ”sunt förnuft”. Hans adept och efterföljare John Stuart Mill utvecklade teorin ytterligare och i korthet kan man säga att utilitarismen förespråkar att man i alla moraliska beslut om rätt och fel bör välja den väg vars konsekvens som bringar mest möjliga lycka till flest antal människor.

Det låter så enkelt men hur vet man vad som är lycka? Hur skiljer sig upplevelser av lycka mellan människor? Finns det någon objektiv definition av begreppet lycka?

Ska jag bistå med pengar till mitt barn som hamnat i knipa eller är det bättre att skänka pengarna till Stadsmissionen? Ska vi skicka nödproviant till en svältande by eller är det bättre att ta sig an ett fadderbarn? Ska vi ge ekonomisk ersättning för rehabilitering till en medarbetare som blivit utbränd eller bör vi fördela pengarna och ge ett mindre friskvårdsbidrag till alla anställda?

Det är knepigt det här med filosofi och etik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.