Grumligt blod i Game Changer

on

Filmen Game Changer har höjts till skyarna med sitt förespråkande av Veganmat. Ligger rätt i tiden men som vanligt får man ta det lite försiktigt med de konkreta slutsatserna. Jag blev ombedd att uttala mig i ämnet och kommer spendera lite tid och plats för det. TIll att börja med, vem är James Wilks som gjord filmen som handlar om hans jakt på den ”perfekta kosten för prestationsförmåga och hälsa”. Menar bland annat att blodet blir grumligareJames Wilks kunskaper om kost och prestation i fråga om utbildningsbakgrund? Han har en kandidat i Business från Bournmouth University.

MMA fighter som vunnit 10 och förlorat 4 fajter. Ingen direkt hälsosam sport. Han har själv fått sluta på grund av fraktur på ryggkotor och riskerar förlamning.

Jag är kampsportare själv och min erfarenhet är att man numera tokbantar inför fajter. Inte en utan flera viktklasser vilket inte alls rimmar med den hälsa han efterlyser. Alltför låg fettvikt rimmar inte med god prestationsförmåga. Ett påstående gäller grumlighet av fett i blodet efter animaliskt respektive vegetabiliskt fett.

Han har många påståenden om vegankostens fördelar. En del förvisso delvis sanna men de flesta utan vetenskapligt stöd eller falskt.

Som start kan vi ta hans påstående om att Kött gör blodet fett och grumligt. Falskt eftersom det inte skiljer sig mellan animaliska respektive vegetabiliska fetter. Men framför allt:

Mycket ovetenskapligt genomförda tester. Man kan inte generalisera utifrån ett fåtal försökspersoners resultat. Dessutom är de två måltiderna som studeras inte jämförbara i fettmängd.

Den här typen av ovetenskapliga påståenden skrämmer. Jag möter dagligen personer med ortorexia atletika som övergått till veganmat i tron att det är bättre för prestationsförmågan. Det finns inte stöd för detta.

Mer om ortorexi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.