Sporadisk frossa

on

Läste en kortare artikel om fördelarna med vad som kan sammanfattas i begreppet ”sporadisk frossa” med andra ord när man tillåter sig att äta någonting ”onyttigt” en dag i veckan. Huvudpoängen var att förbud leder till skuld och skultd leder i sin tur till högt kortisol vilket innebär stress vilket är en ohälsorisk.

Enligt författarna är det därför bättre att låta tillåta sig själv att göra något man tycker om för att frisätta immunglobulin A som hjälper kroppen att bekämpa sjukdomar. Så långt klokt och rätt gällande både kortisol och immuglobulin, såsom stressförhöjare liksom immunförsvarsstärkare. Men, som vanligt tas det inte hänsyn till psykologiska faktorer.

Förbud att äta vissa saker 6 dagar i veckan och ”unnardag” den sjunde leder ofta till frossa för de som bantat under övriga dagar. Betendet underätaning vardagar och överätning helgdag är minst sagt lurigt för upplägget tenderar till att man alltmer minskar energiintag vardagar och ökar detsamma under en enda dag. Som gjort för att skapa en bulimisk cykel.

”Det är inte skadligt att äta gott på helgerna” säger författarna. Vad betyder det egentligen? Menar man att vi äter äckligt övriga dagar? Menar man att det är det goda vi bör undvika och känna skuld för när vi äter? Varför? Är det inte så att skuldkänslan som kommer när vi äter detta ”goda” beror på att man laddat dessa livsmedel med prefixet ”onyttigt” och ”riskfaktor sjukdom”.

Ät det du tycker är gott när det finns tillgängligt och utan förbehåll och skam. Det är just vad som är bra för hälsan. Om du får äta det alla dagar i veckan minskar risken för Frosseri som definitivt leder till skuld dagen efter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.