Flyktbeteende

on

Den som blir rädd flyr men flyktbeteende innebär inte alltid att man flyr fältet rent handgripligen. Att fly kan innebära att man springer iväg men även att man flyr rent mentalt. Flyktbeteende kan gestalta sig på olika sätt beroende på hur stort hotet upplevs snarare än hur stort det är. När det gäller existentiella hot, det vill säga hot mot vår överlevnad, upplever de allra flesta av oss en stark rädsla, så stark att vi ibland vägrar att acceptera hotet. Det kallas förnekelse.

I den tid vi lever nu finns det en hel del som inte tar Coronahotet på allvar. Eller så kanske de gör det men tar till ett flyktbeteende i form av förnekelse. Den som förnekar av rädsla lär inte lyssna till någon information som bekräftar hotets allvar. Man söker sig istället till likasinnade, det vill säga de som har samma undvikande beteende. Det innebär inte att dessa personer är i förnekelse, de kanske inte upplever hotet som verkligt rent rationellt.

Man bör vara försiktig när det gäller att bedöma en person efter dennes beteende utan att beakta hur personen tänker och resonerar. Om det handlar om att jag och personen i fråga har olika uppfattningar om huruvida Corona är farligt eller ej är det olika åsikter och det står fritt för var och en att tycka vad denne vill. Men när flyktbeteende och huvudet i sanden attityd beror på att man är rädd, då kanske information om hur farligt det är kan leda till svår depression och uppgivenhet hos personen.

I kristider som den vi lever i nu får vi tänka innan vi talar, reflektera innan vi fördömer och inse att de som sitter på caféer inte alltid är elaka personer som inte bryr sig om sina nära och kära utan helt enkelt är för rädda för att inse faran.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.