Att äta dåligt

on

Träningspasset var i full gång och man kan nog säga att dagens pass var tufft. En dryg timme hade gott och en av tjejerna hade redan klivit av och satt på bänken. En annan tjej passade bollen vidare och sprang av planen och upp på läktaren. Hon hoppade över bänkraderna för att komma fram till sin träningsväska och började rota i den samtidigt som hon sa till sin lagkamrat: ”jag har ätit så dåligt idag”. Hon fiskar upp en Snickers, tuggar i sig halva och sedan var det full fart ut på planen igen.

Där och då visade det sig att tjejen var frisk. Hon hade aldrig haft ätstörningar och inte någon ortorexi heller. Att äta dåligt betydde med andra ord att hon inte ätit tillräckligt varför hon tryckte i sig lite energi och tränade vidare. I en ortorektisk värld har ”äta dåligt” en annan betydelse för det handlar om man ätit ”fel”. Fel livsmedel troligtvis vilket även innebär att man även gjort fel. Man har brutit mot en regel som kommer att innebära att man blir fet, sjuk eller får ett dåligt ryckte.

I en värld med ortorexia atletika är inte mat energi som behövs för att orka träna. Nej det handlar om att man måste träna för att få äta. Man måste förtjäna mat och det gör man genom att uthärda hård träning till exempel. Ju hårdare desto bättre för träning handlar inte längre om att ha roligt, bli bättre eller träffa vänner. Att träna hårt är viktigt för vad ska man annars lägga upp på Instagram? Man vill ju inte bli klassad som en slöfock och framför allt inte som en person som faller för frestelser som att äta något så gott som Snickers.

Snabbt utför med Ortorexin

Det är dags att intala sig själv att man inte gillar Snickers. Har aldrig gjort det när man tänker efter ordentligt. Gillar egentligen inget godis allt och socker är farligt och snabba kolhydrater kan man inte stoppa i sig för då åker blodsockerkurvan upp och ner. Då kan man få diabetes eller än värre, tänk om man tappar kontrollen och vräker i sig mat? Bäst att utesluta alla kolhydrater så att man inte åker dit. Det gäller att vara ståndaktig. Man kanske ska söka till Robinson så att man kan legalisera bantandet och få lite applåder när man svälter? Man kan i och för sig bli vegan för naturens skull eller det där magonda, det måste nog vara gluten som gör det så bäst att undvika all gluten.

Jag kanske låter cynisk men tankarna som beskrivs ovan är ortorektiska och det luriga är att tankarna blir fler och fler och kommer oftare och oftare ju mer man snedvrider kosten genom uteslutande av livsmedel. För att inte tala om när man tränar med en energifattig kropp. I och för sig, man tränar ju inte för att bli bättre (syftet med träning) utan för att hålla vikten och det kallas att banta.

Mer om ortorexi

Träning & Filosofi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.