Transparens Moder Svea

on

Corona pandemin visar landets rätta sida. Media har blivit politiska språkrör och vi har fått en ”stöd Tegnell” faceboksida. Har folk blivit så lättledda att de låter en pandemi hanteras av en frontfigur på en myndighet? Svenska medier håller inne på information och visar bara en en kurva som går nedåt, dag ut och dag in. Tittar någon på andra nyhetskanaler kan man undra?

Tvåhundra trettionio forskare från 32 länder låter meddela att smittan är luftburen. Viktig information för att fler ska vilja bära munskydd. Hur många har nåtts av den informationen? SVT indikerar att Karolinska Institutet gjort en ny upptäckt gällande vaccin. Resultaten redovisades av en annan forskningsgrupp långt tidigare. Europeiska myndigheten för förebyggande och kontroll av pandemier visar att Sverige är i särklass sämst i klassen gällande smittade och antal döda. Den här informationen kommer inte fram. Syftet är att endast visa att Sverige är ledande, gör rätt och har kontroll.

Döm om min förvåning när en person vill lägga ut lite andra kurvor för att nyansera informationen (den graf som var i förra bloggposten) som jag la ut på min personliga faceboksida. Vad lade personen ut? Jo samma gamla kurva som vi får se varenda eviga kväll i SVT. Saken är den att vi behöver mer information än den censurerade information som nu släpps fram. Debatt behövs men nu förekommer ingen sådan eftersom forskare och medicinsk personal tystas ned. Vi behöver transparens och inte politrucker som går i ledband.

Antal smittade kan diskuteras eftersom antal testade påverkar men – ju fler man testar desto mer korrekta blir siffrorna. Inget nytt på statistikfronten men ett argument som ofta förs fram är att våra höga siffror beror på att fler testas. Görs det inte fler tester i andra länder? Hur ni politrucker än vänder och vrider på er fakta så har ni rumpan bak – fler har dött i Sverige per capita än i andra Europeiska länder. ”Titta hur vår kurva går ner” biter inte på mig för en annan tolkning av kurvan är att vi tog död på våra tidigt (när testningen var som lägst) vilket jag inte tycker är meriterande.

Vakna gott folk och fundera på om det inte vore rimligt att grannländer i Norden som har hälften av vår befolkning borde ha hälften i antal döda. Så är det inte. Smittade kan vi diskutera och kanske väntar alla på att det ska gå åt skogen senare för våra grannar? Må så hända men vi hade inte beredskap gällande skyddsutrustning och ingen lagstiftning som styrkte lock down. Det är okey och jag har full förståelse för det men det jag vänder mig emot är att:

Svenska folket har omyndigförklarats och har undanhållits information om strategivalets argument och hur illa vår utveckling varit i jämförelse med flera andra länder.

Självfallet kommer andra länder att sluta illa men det är inte det som ska vara avgörande för hur folket ser på vårt vägval – ett vägval som inte var folkets utan myndigheternas. Att skylla döden på äldreboenden på arbetsgivare som inte hade skyddsutrustning (det fanns inga nationella beredskapslager och regionerna tog det som fanns så att kommunerna blev utan) eller på att de anställda inte kunde språket (som om man inte skulle kunna förklara hur man tvättar sina händer på depåerna innan man åker ut) är politik som stinker. Att påstå att munskydd ger en falsk säkerhet (gurun Tegnell) och att folk inte kan sätta på ett munskydd korrekt är ett påhopp utan dess like. Vilket IQ tror han att svenska folket har? Kan vi inte lära oss att sätta på ett munskydd?

Mitt råd är att lyssna på fler internationella nyhetskanaler och låta statistiker som endast rapporterar hur det gått (och inte hur man tänker framöver) sitta på sin kammare och gnälla på hur andra räknar. Bilda dig en egen uppfattning och kom ihåg, den dag du blir orolig för att säga var du tycker ja då har våra företrädare lyckats skapa den oro som leder till att man håller tyst för sin egen säkerhets skull.

Transparens, delaktighet och demokrati är det som lägger grunden för folkhälsa. Ovisshet och dubbla budskap är ohälsosamt (ex nu är det fritt fram att hälsa på våra äldre men följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer). Att leta efter fakta kan vara smärtsamt men att vilseledas som en flock inkompetenta är nog än värre.

För att det inte ska missförstås är jag för den seminedstängning som gjordes. Det jag vänder mig emot är vilseledande redovisning och politisk propaganda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.