Ortorektisk livssstil gynnas

Ortorexia atletika karakteriseras av viljan att leva sunt men där det hälsosamma blivit ohälsosamt. Fokus på att äta nyttigt har resulterat i en ohälsosam onyttighet som innebär en ensidig kost istället för den variation som Livsmedelsverket rekommenderar.

Den fysiska aktivitet som Socialstyrelsen uppmanar till i sin rekommendation för goda levnadsvanor har även den gått över styr. Man tränar helt enkelt oftare, hårdare och längre vilket bryter ner kroppen snarare än bygger upp den.

I nuvarande coronatider blir resor, restaurangbesök eller träning i grupp inte längre lika enkelt för allmänheten. För ortorektiker innebär både resor och restaurangbesök okänd mark och något som ger ångest. Det är anledningen till att resor undviks och restaurangbesök måste planeras minituöst. Få går dit spontant. De flesta kollar upp menyn på förhand för att säkerställa att det finns något man kan tänka sig att äta. Det friska livet ”att ta det som det kommer” känns som en utopi.

Sorgen är att inte kunna färdas mot ortorexins Mecka, gymmen. De riskbenägna beger sig dit i alla fall efter det att man övertygat sig själv om att man inte blir smittad eller i sådana fall endast med lindriga symtom. Så sammanfattningsvis, Coronakravet att hålla sig hemma i sin egen trygga värld passar ortorektiker mer än väl. Arbetstidsförkortning är toppen eftersom det innebär att man kan träna betydligt mer på dagtid.

Ortorexia Atletika är en paradox. Det som görs i mat- och träningsväg syftar till hälsa men ger istället ohälsa. Den isolering som många upplever som psykiskt belastande kan upplevas som en normalisering av en ortorektisk livsstil. Vi lever i en märklig tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.