Det ”funkar” inte

on

Om det är något min man reagerar på så är det när någon står handfallen och säger ”det funkar inte”. Kanske för att väldigt många säger det och han är van vid att om någonting inte fungerar så ser man till att lösa det. Oftast gäller kommentaren datorer, lampor eller maskiner av olika slag men min erfarenhet är att det även gäller träning och terapier av olika slag.

Peter skrev en kommentar tidigare angående hans frustration när folk på gymmet förväntar sig att nära på mirakel ska hända bara för att man tränar med en PT. Nog är det en viss sanning i att många har förväntningar som vida överstiger den egna potentialen och då kan man inte bli annat än besviken över resultatet. Ibland är det tränaren som kommer till korta och då handlar det ofta om kunskapsbrist. Man har helt enkelt inte anpassat träningsupplägget till person eller mål på ett bra sätt.

Men, jag håller med Peter om att det även krävs en egen insats. Man måste lägga manken till för att något ska hända. Det gäller även terapi och livsstilsförändringar. Vissa terapier innehåller exempelvis ett flertal olika delar eller uppgifter. Den som har bestämt sig för att ändra sin livsstil och lyssnar och följer plan kommer sannolikt att lyckas. De som går till en coach, tränare eller terapeut bara för att visa andra personer att man verkligen försöker kommer troligtvis att dra en nitlott. Man måste faktiskt engagera sig och ta egna initiativ för att bli bättre. Det finns ingen jultomte eller magiskt piller, man måste jobba med sina beteenden. Det man behöver hjälp med är vad och hur man ska gå tillväga men själva jobbet måste man utföra själv.

Det funkar inte, det ger ingenting, det går inte, jag fungerar annorlunda, det passar inte just nu, jag klickar inte med honom, varför ska jag göra det, jag gjorde så här istället, nej det har jag inte gjort, nej det är inte nödvändigt, det passar inte mig………förklaringarna till varför man inte följt plan är många men det handlar ofta om (vilket även Peter erfarit) att man lägger skulden på allt och alla utom sig själv.

Det finns något positivt i det agerandet trots allt, det är nämligen vanligt att det är depressiva personer som lägger skuld på sig själv och sin bristande karaktär. Friska personer skyller oftast ifrån sig och då kan man ju alltid börja om igen någon annan gång, på något annat gym, med annan PT och fram tills dess kan man återgå till sitt destruktiva beteende.

2 kommentarer Lägg till

 1. Madelene Håll skriver:

  Tack Yvonne! Du sätter fingret på något som är viktigt att människan förstår. ”Eget ansvar.”
  För hur man vill må. Och hur man vill leva. Går inte att skylla på någon annan, för man har oftast ett eget val. Säger inte att det är lätt. Långsiktig och varaktig förändring kräver en hel del. Tåla(mod). Beslutsamhet. Uthållighet. Man måste uthärda smärtan. Fysisk. Psykiskt. Man måste genomlida skärselden tills den brunnit ut och man kan ömsa skinn. Finns inga smärtfria vägar runt. Man får kavla upp ärmarna. Inte bara en gång.

  Gilla

  1. linyvonne skriver:

   Med eget ansvar tänker man innan man handlar vilket kan vara bra ibland.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.